solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Srbijanski energetski sektor potresa ustanak naroda

Sadržaj

Motivisan velikim rastom potražnje za litijum-jonskim baterijama na svjetskom tržištu, Rio Tinto, anglo-australijski rudarski gigant, namjerava da učini Srbiju jednim od glavnih proizvođača alkalnog metala od kojeg se prave.

Iako bi svako ulaganje u industriju i razvoj trebalo biti propraćeno pozitivnim reakcijama, dolazak Rio Tinta je izazvao opće nezadovoljstvo kod srbijanskih građana. Svjetski rudarski gigant ubrzanim tempom otkupljuje zemljišta, te dobija dozvole iako studije izvodljivosti i uticaja na životnu sredinu još uvijek nisu završene. Ovakvo poslovanje izazvalo je oštre osude javnosti i dovelo do građanskih protesta širom Srbije.

Građani smatraju da je šteta  projekta eksploatacije litijuma mnogo veća nego korist koja se predstavlja, s čime se slaže i većina stručnjaka u Srbiji. Gradnjom rudnika došlo bi do nepovratne štete po okolinu, trovanja voda, sječe šuma, te zagađenosti zraka. Prema riječima dekana Šumarskog fakulteta, Ratka Ristića: “Investitorski urbanizam u ovom slučaju vodi u urbanu kataklizmu.“

Rio Tinto možda ima podršku države, ali narod je spreman za borbu. Veliki Ekološki ustanak biće organizovan 11. septembra u Beogradu u Pionirskom parku, a poznate ličnosti pozivaju što više građana da im se pridruže u borbi za bolju budućnost.

Tags

Podijelite Sadržaj

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.