Prema američkom analitičaru Matthewu Watsonu udio srebra u ukupnim troškovima PV modula povećao se za oko 5% posljednjih mjeseci, dostižući 10% ukupnih troškova proizvodnje. Cijene srebra će rasti, dodajući da će metal na kraju činiti još veći procenat ukupnih troškova modula.

 „Tokom posljednjih 20 godina, srebro je bilježilo 8,31% međugodišnjeg rasta cijena, što je veće od trenutne stope štedljivosti dizajna. To znači da će smanjenje te srebrne komponente po vatu biti vrlo teško. “

Watson je primijetio da se srebro sada prodaje po cijeni od oko 26 dolara po unci, ali rekao je da će cijene i dalje rasti.

“Kada proučavate tržište srebra, potražnja za elektronikom, predvođena tržištima solarnih fotonaponskih uređaja, ima sve veću prognozu potražnje”, rekao je, napominjući da je srebro svake godine sve više industrijski metal. „Predviđeni trošak srebrenog solarnog PV modula po proizvedenom vatu izjednačava se u budućnosti kao rezultat ovih porasta cijena srebra. Kako drugi troškovi ćelija i modula opadaju, srebro će trošiti još veći procenat ukupnih troškova modula dok se ovi trendovi nastavljaju. ”

Watson je rekao da inženjerski timovi s razlogom koriste plemenite metale u elektronici.

“Srebro je, naravno, najprovodljiviji mineral na svijetu, sa dobrim svojstvima otpornosti na koroziju pomažući u trajnosti modula”, dodao je

Međutim, Watson je rekao da je zabrinut zbog putanje širenja tržišta PV i odgovarajuće potražnje za srebrom.

“2020. godine, kada je globalna solarna potražnja dostigla 115 GW, industriji je bilo potrebno oko 98 miliona unci (Moz), što je predstavljalo oko 10% globalne ponude srebra”, dodao je.

2025. godine, kada se očekuju oko 230 GW novih kapaciteta, industriji će trebati 156 Moz, ili 15% globalne ponude srebra.

“I to s obzirom na sve štedljive polazne crte srebrnog dizajna”, rekao je Watson. „S rastom u ostalim elektroničkim aplikacijama, siguran sam da je stvarna točka sticanja kontinuiteta opskrbe srebrom oko 30% globalne ponude srebra. Ali trenutno ćemo dostići nivo od 30% srebra oko 2046. “

Na trenutnoj putanji rasta tržišta solarnih PV, do 2050. godine bit će potrebno oko 332 Moz srebra za podršku od 1,33 TW godišnje novih instalacija.

“Glasovi čiste energije pozivaju na još strmiji rast solarne PV, na čak 3 TW do 4 TW godišnje godišnje do 2050. godine”, zaključio je Watson. “Ova putanja rasta slomila bi tržište srebra bez značajnog rasta rudarstva.”

marketing

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime