solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Subvencije u BiH: Više od 2000 građana dobija do 5000 maraka

Subvencije i za solarne elektrane
Subvencije i za solarne elektrane
Sadržaj

Više od 2000 građana BiH ostvarilo je pravo na subvencije za energetsku efikasnost, kroz projekat budžetske podrške EU. Samo u RS-u preko 1500 osoba dobit će do 5.000 KM na osnovu javnog poziva za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava Europske unije za sprovođenje mjera energetske efikasnosti u stambenim objektima, rekao je direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Srđan Todorović.

Vlasnici stambenih objekata za ove namjene mogli su dobiti maksimalno 5.000 KM.

Todorović je pojasnio da su građani subvencije mogli dobiti za zamjenu stolarije, postavljanje termoizolacije na fasadi, zamjenu sistema grijanja energetski efikasnim sistemima ili ugradnju solarnih panela za proizvodnju električne energije za vlastite potrebe.

Vlasnici stambenih objekata za ove namjene mogli su dobiti maksimalno 5.000 KM, odnosno 50 posto od ukupnih troškova, dok preostalih 50 posto moraju sami finansirati.

Subvencije za preduzeća

Todorović je naveo da je na javni poziv za provođenje mjera energetske efikasnosti u mikro, malim i srednjim preduzećima pristiglo više od 100 prijava poslovnih subjekata, a odobreno je 56 projekata koji će biti finansirani, dok se za projekt za fizičke osobe prijavilo više od 2.500 građana, prenosi Srna.

“Kroz ove projekte bit će implementirano više od osam miliona KM sredstava koje je osigurala EU u BiH, a ukupna vrijednost projekata je do 20 miliona KM”, istaknuo je Todorović.

On je rekao da je bilo više prijava na ove javne pozive u odnosu na raspoloživa sredstva, te da očekuje da će u razgovorima s EU i međunarodnim donatorima ovi projekti biti nastavljeni.

Za podršku za provođenje mjera energetske efikasnosti za mala, mikro i srednja poduzeća bio je predviđen budžet oko tri miliona KM.

Skoro 100 građana dobilo subvencije u FBiH

Paket budžetske podrške Evropske unije za ublažavanje negativnih posljedica energetske krize i poticanja energetske tranzicije je osigurao bespovratnu pomoć ranjivim domaćinstvima i privredi i u Federaciji, a ukupno je za domaćinstva na raspolaganju bilo 12.912.350,00 KM. Pravo na ostvarivanje subvencije ima više od 2000 domaćinstava u FBiH. Na javni poziv pristiglo je hiljade prijava, a do sada je odobreno oko 1000 zahtjeva. Ostali su obradi, a ukoliko sva predviđena sredstva ne budu utrošena, javni poziv će biti ponovo raspisan do utroška sredstava. Maksimalni iznos bespovratnih sredstava koji se po objektu može dodijeliti je 50% od ukupne investicije, ali ne više od 5.000,00 KM uključujući PDV.

Novi Javni poziv za preduzeća

Fond za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine raspisao je novi Javni poziv za dodjelu subvencije za provođenje mjera energetske efikasnosti u mikro, malim i srednjim preduzećima, što uključuje i sredstva za gradnju solarne elektrane za vlastitu potrošnju.

Privrednicima je na raspolaganju 5.274.342,73 KM i to za:

– Lot 1: Mikro preduzeća – raspoloživi budžet: 3.115.396,30 KM

– Lot 2: Mala i srednja preduzeća – raspoloživi budžet: 2.158.946,43 KM.

Mjere za koje se mogu dobiti subvencije su:

1. toplotna izolacija vanjskih zidova, stropa/krova, poda na tlu;

2. zamjena vanjske stolarije (prozori i vrata);

3. unaprjeđenje sistema za proizvodnju i distribuciju energije za grijanje i/ili hlađenje prostora i/ili pripremu potrošne tople vode putem instalacije kotlova na pelet ili toplotnih pumpi ili gasnih kondenzacijskih kotlova, solarnih kolektora za proizvodnju potrošne tople vode, te zamjena neefikasnih klimatizacijskih uređaja novim energijski efikasnim. Sistem unutrašnjeg razvoda grijanja može biti predmet sufinansiranja samo u slučaju ako se podnosi prijava za mjeru instalacije kotla/toplotne pumpe. Predmet prijave za unaprjeđenje sistema za proizvodnju i distribuciju energije za grijanje može biti samo jedno tehničko rješenje.

4. zamjena postojećih rasvjetnih tijela novim LED rasvjetnim tijelima;

5. unaprjeđenje energijske efikasnosti u proizvodnim procesima (npr. iskorištenje otpadne toplote, mjere na povećanju efikasnosti rada elektromotornih pogona i sl.);

6. izgradnja fotonaponskih elektrana za proizvodnju električne energije, isključivo za vlastite potrebe.

Javni poziv je otvoren do raspodjele sredstava ili objave odluke o zatvaranju istog, a najkasnije do 15.04.2024. godine.

Ukoliko imate namjeru da gradite solarnu elektranu, EMT SOLAR je firma koja radi po sistemu „ključ u ruke“. Stručnjaci EMT SOLAR vam stoje na raspolaganju za sva pitanja, uključujući i asistenciju prilikom podnošenja prijave na Javni poziv, kako biste ostvarili pravo na poticaj za solarne elektrane. Javiti se možete putem telefona 033 444 310 ili email adrese info@solarno.net.

Podijelite Sadržaj

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.