solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Sunce postaje najvažniji izvor energije na svijetu (2023)

Solarna elektrana by EMT SOLAR
Solarna elektrana by EMT SOLAR
Sadržaj

Sunce će vjerojatno postati najvažniji svjetski izvor energije do 2050. godine, kažu britanski naučnici u nedavno objavljenom istraživanju.

Energetski sektor je dostigao prekretnicu u kojoj je došlo do sinergije korištenja solarne tehnologije i procesa učenja kompanija kako bi tu energiju učinili pristupačnijom, naveli su istraživači sa Univerziteta Exeter i University College London.

“Napredak obnovljivih izvora energije znači da projekcije u kojima dominiraju fosilna goriva više nisu realistične”, izjavila je voditeljica istraživanja dr. Femke Nijsse iz Exeterova instituta za globalne sisteme.

 U saopćenju za javnost, istraživači su naveli da je sve veće uvjerenje da će dramatično smanjena cijena obnovljive energije značajno olakšati smanjenje ugljika u zemljama u razvoju.

Dok se čini da je zacrtan put solarne energije da postane najvažniji izvor energije, čak i bez podrške ambicioznijih klimatskih politika, naučnici upozoravaju da bi “prepreke” to ipak mogle spriječiti.

Oni su identifikovali četiri područja koja bi mogla spriječiti prijelaz na dominaciju solarne energije:

– dostupnost stabilnih električnih mreža,

– solarno financiranje u zemljama u razvoju,

– kapacitet lanca snabdijevanja i

– politički otpor u regijama gdje su mnoga radna mjesta povezana s industrijama fosilnih goriva.

Vlade bi se zato trebale manje fokusirati na sam prijelaz na solarnu energiju, a više na uklanjanje ove četiri prepreke, preporučuju naučnici.

To uključuje osiguranje snabdijevanja energijom kada sunce ne sija, na primjer putem vjetroelektrana i dalekovoda između regija.

Posebno bi afričke zemlje trebale pristup financiranju kako bi upravljale prijelazom na solarnu energiju. Trebalo bi ojačati lance snabdijevanja, posebno za kritične sirovine poput litija i bakra potrebne za proizvodnju baterija. Jer gubitak radnih mjesta u industriji fosilnih goriva i srodnim industrijama, o kojima ovisi egzistencija procijenjenih 13 miliona ljudi širom svijeta, mora se ublažiti, zaključili su naučnici.

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.