solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Sungrow-ova solarna elektrana snage 800 MW napaja Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022.

Sadržaj

Divovska solarna elektrana za prvo karbonski neutralno Svjetsko prvenstvo

Nedavno je solarna elektrana Al Kharsaah snage 800 MW u Kataru u punom kapacitetu priključena na mrežu. Otvorio ju je emir Katara, šeik Tamim bin Hamad Al Thani, 18. oktobra. Svečanosti prisustvovali su i predstavnici Sungrow-a, vodećeg globalnog dobavljača invertera i sistema za obnovljive izvore energije.

Nakon što bude komercijalizovan, ovaj projekat će osigurati solarnu energiju za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2022. u Kataru i time potvrditi opredjeljenje Katara da bude domaćin Svjetskog prvenstva koje je karbonski neutralno.

Solarna elektrana Al Kharsaah snage 800 MWp je prvi solarni park komunalnog opsega u Kataru. Nakon komercijalizacije, ova gigantska elektrana će proizvesti 1,8 milijardi kWh čiste električne energije i smanjiti emisiju CO2 za 900 hiljada tona godišnje. To će značajno pomoći Kataru da ispuni svoje obećanje o održavanju “prvog karbonski neutralnog Svjetskog prvenstva u istoriji”.

Solarna elektrana je izgrađena na više od 1000 hektara zemlje i opremljena s dva miliona solarnih modula. Električnu energiju će isporučivati u okviru 25-godišnjeg ugovora o otkupu električne energije.

Solarni projekt Al Kharsaah pomoći će Kataru da zadovolji ogroman porast potražnje za električnom energijom za vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva. Očekuje se da će Al Kharsaah smanjiti emisiju sumpor-dioksida za 26 milijuna tona tijekom svog životnog vijeka.

Ovu divovsku tvornicu konstruiše PowerChina Guizhou Engineering Co., Ltd, a primjenjuje Sungrow-ovo 1500V invertersko rješenje. Ovo rješenje je kompatibilno sa bifacijalnim modulom velike snage i pametnim sistemom praćenja koji se koristi u ovom projektu.

Osim toga, Sungrow-ova vrhunska inverterska oprema pokazuje da radi stabilno i otporno čak i u pustinjskom okruženju sa IP66&C5 standardom zaštite. Stoga ovi pretvarači na najbolji način koriste bogate izvore sunčeve svjetlosti Katara i pretvaraju ih u stabilnu i čistu električnu energiju.

Izgradnja elektrane započela je tokom perioda pandemije Covida i bila je otežana složenim geografskim uslovima, visokim temperaturama i prašinom. Međutim, Sungrow inženjeri i servisni tim ostali su na lokaciji kako bi pružili profesionalnu i pažljivu podršku. Njihov naporan rad u kombinaciji sa Sungrow-ovim vodećim rješenjima u industriji garantovao je uspješnu uspostavu mrežne veze bez presedana prije otvorenja Svjetskog prvenstva 2022.

solarne elektrane u bih
Puštena u pogon Sungrow-ova solarna elektrana u Kataru

“Veoma smo ponosni što svjedočimo ovoj prekretnici za Katar. Sungrow je počastvovan što je ovaj projekat opskrbio svojim vodećim rješenjima u industriji. Njegova isporuka pokazuje našu sposobnost i prednost proizvoda i usluga da podržimo realizaciju velikih projekata ove vrste. Sungrow će u budućnosti nastaviti pružati svoja najsavremenija rješenja za druge projekte obnovljive energije u Kataru i doprinijeti realizaciji Katarske nacionalne vizije 2030”, rekao je Alvin Shi, generalni direktor Sungrow-ove regije MENA.

Sungrow Power Supply Co., Ltd. (“Sungrow”) je svjetski brend invertera sa preko 269 GW instalisanih širom svijeta od juna 2022. Lider je u istraživanju i razvoju solarnih invertera sa najvećim kreativnim timom za istraživanje i razvoj u industriji i širokim portfoliom proizvoda koji nudi fotonaponska inverterska rešenja i sisteme za skladištenje energije za komunalne, komercijalne i industrijske i stambene aplikacije, kao i međunarodno priznata rešenja za plutajuća fotonaponska postrojenja, NEV pogonska rešenja, rješenja za punjenje električnih vozila i sisteme za proizvodnju hidrogena iz obnovljivih izvora. Sa snažnim 25-godišnjim iskustvom u fotonaponskom prostoru, Sungrow proizvodi napajaju preko 150 zemalja širom svijeta.

Ovlašteni distributer Sungrow invertera za područje Italije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Kosova, Albanije, Sjeverne Makedonije i Malte je EMT SOLAR d.o.o., koji također obezbjeđuje support i servis za SUNGROW invertere u Bosni i Hercegovini.

Podijelite Sadržaj

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.