solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Švicarska firma razvija sistem za postavljanje solarnih panela između tračnica (2023)

solarni paneli između tračnica
solarni paneli između tračnica
Sadržaj

Nastojanja da svijet prestane proizvoditi struju iz uglja, te problemi sa snabdijevanjem plinom zbog rata u Ukrajini, povećavaju potrebu za energijom iz obnovljivih izvora. Posebno zahvalno se do sada pokazalo iskorištavanje energije Sunca, kroz instaliranje solarnih elektrana.

Postavljanje solarnih panela ne zahtijeva velika ulaganja kao instaliranje vjetroelektrana ili hidroelektrana. S druge strane, kako klimatska kriza traži da ubrzamo energetsku tranziciju, programeri su vidjeli novi potencijal u iskorištavanju neobičnih površina za postavljanje solarnih panela. Putevi, rezervoari i farme postaju mjesta za solarne sisteme.

Nedavno je u Švicarskoj razvijen sistem za postavljanje solarnih panela na željezničke pruge. Švicarski start-up Sun-Ways pronašao je način da se paneli postavljaju “kao tepih” na prostoru između tračnica.

Njemački Deutsche Bahn također eksperimentira s dodavanjem solarnih ćelija na željezničke pragove. Međutim, Sun-Ways je prvi koji je patentirao sistem koji se može ukloniti, uz pomoć EPFL-a, švicarskog saveznog tehnološkog instituta u Lozani.

Kako se solarni paneli dodaju na tračnice?

Švicarska kompanija, osmislila je mehanički sistem za ugradnju solarnih panela. Voz koji je razvila kompanija za održavanje pruga Scheuchzer će u vožnji duž šina postavljati fotonaponske panele. To je dizajnirano “kao tepih koji se samo odmota”, kažu u ovoj kompaniji. Paneli su široki jedan metar i klipovima će biti pričvršćeni za željezničku prugu.  

Električna energija proizvedena u fotonaponskom sistemu na željezničkim prugama će se dovoditi u električnu mrežu i koristiti za napajanje domova.

Koliko energije mogu proizvesti solarni paneli na željezničkim prugama?

Sun-Ways ima velike ambicije za svoju eko-inovaciju. U teoriji, paneli bi se mogli postaviti na cijelu švicarsku željezničku mrežu dugu 5.317 kilometara. Tako bi fotonaponske ćelije pokrivale područje veličine oko 760 fudbalskih terena. Sun-Ways procjenjuje da bi nacionalna željeznička mreža mogla proizvesti jedan teravat-sat (TWh) solarne energije godišnje, što je ekvivalentno oko 2 posto ukupne potrošnje energije u Švicarskoj.

Kompanija ovdje ne planira stati, već bi nakon Švicarske njen voz trebao postavljati solarne panele na željezničke pruge u Njemačkoj, Austriji i Italiji i tako širiti mrežu solarnih elektrana na tračnicama. Postoji preko milion kilometara željezničkih pruga u svijetu, a u švicarskoj kompaniji vjeruju da bi 50 posto svjetskih željeznica moglo biti opremljeno ovim inovativnim  sistemom.

Međutim, kompanija ima još mnogo da dokaže da svojim pilot projektom u blizini Buttesa neće nikoga ugroziti. Međunarodna unija željeznica zabrinuta je da bi paneli mogli zadobiti mikropukotine, dovesti do većeg rizika od požara na zelenim površinama, pa čak i da bi odsjajem mogli ometati rad mašinovođa i tako ugroziti putnike.

Sun-Ways je pronašao način i za to. Tvrde da su njihovi paneli otporniji od konvencionalnih i da bi mogli imati filter protiv refleksije kako ne bi smetali mašinovođama.Ugrađeni senzori također osiguravaju da ispravno rade dok četke pričvršćene na krajeve vozova mogu ukloniti prljavštinu s površine panela.

Neki su istakli da bi led i snježne padavine mogle spriječiti horizontalno postavljene panele da budu korisni, ali Sun-Ways ima odgovor i na ovo. Radi se na sistemu za topljenje smrznutih padavina.

Dok nova tehnologija postavljanja solarnih panela na željezničke pruge ne zaživi u svijetu, raste broj solarnih elektrana na tlu i na krovovima. Ako i vi razmišljate o postavljanju solarnih panela i proizvodnji električne energije za  vlastitu potrošnju ili za prodaju u distributivnu mrežu, EMT SOLAR je prava adresa za vas.

EMT SOLAR je firma specijalizovana za cjelokupan ciklus izgradnje solarnih postrojenja, od izlaska na teren i stručne procjene lokacije i savjetovanja, projektovanja i izgradnje, do praćenja rada, servisiranja i repoweringa solarnih sistema. Radi se o firmi koja je licencirana za 18 različitih poslova mjerenja i ispitivanja u oblasti elektro i fotonaponske tehnike.

Ukoliko imate namjeru da gradite solarnu elektranu, stručnjaci kompanije EMT SOLAR će vam se javiti i odgovoriti na sva vaša pitanja nakon što ispunite anketni upitnik koji možete pronaći putem ovoga linka.

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.