solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Svjetski ekonomski forum 2023: Energetska tranzicija izlaz iz sumorne globalne perspektive

Solarni paneli
Solarni paneli
Sadržaj

Razvoj čistih tehnologija, obnovljivih izvora energije i dekarbonizacija privrede je odgovor na krizu u kojoj se svijet sada nalazi, poručili su učesnici godišnjeg sastanka Svjetskog ekonomskog foruma 2023, koji je održan pod sloganom Saradnja u fragmentiranom svetu – Cooperation in a Fragmented World.

Globalni lideri iz svijeta finansija, privrede i politike istakli su da je neophodna veća međunarodna saradnja u domenu obnovljivih izvora energije, iako trenutna situacija s krizama, ratom i najavama ekonomske recesije daje prilično sumornu sliku.

Sastanku u Davosu prethodilo je predstavljanje Izvještaja Svjetskog ekonomskog foruma, prema kojem glavni rizici i prijetnje za budućnost čovječanstva dolaze iz domena ublažavanja i prilagođavanja na klimatske promene i očuvanja životne sredine i biodiverziteta.

U anketama koje je sproveo Svjetski ekonomski forum, dvije trećine svjetskih ekonomista smatra da će najverovatnije doći do globalne recesije u ovoj godini, a više od 70 posto izvršnih direktora širom svijeta vjeruje da će globalni ekonomski rast opasti u 2023.

Ovo je najpesimističniji izvještaj u proteklih 12 godina, koliko Svjetski ekonomski forum radi analize globalnih rizika.

Svjetski ekonomski forum zaključuje: vraćaju se stare krize

Analiza globalnih rizika ukazuje na potencijalni neuspjeh globalne klimatske akcije i mogući povratak starih kriza, poput inflacije, visokih troškova života, trgovinskih ratova, odliva kapitala sa tržišta u razvoju, društvenih nemira, geopolitičkih konfrontacija i prijetnji nuklearnog rata.

Čovječanstvo ulazi u doba niskog ekonomskog rasta i slabe međunarodne saradnje, dok kompromisna rješenja rizikuju da naruše klimatsku akciju, globalni razvoj i buduću otpornost država i globalne zajednice, navodi se u analizi.

Akutni rizici za 2023., prema toj analizi, su poremećaji u snabdijevanju energentima i hranom i rastuća inflacija.

U slijedećih desetak godina sve manje država će imati fiskalni prostor za ulaganja u budući rast i zelene tehnologije, ocjenjuje Svjetski ekonomski forum. Opterećenje i destrukcija prirodnih ekosistema još više će da raste, s obzirom na njihovu još uvijek potcijenjenu ulogu u globalnoj privredi i ukupnom zdravlju planete, ali i kao posljedica rješavanja trenutnih kriza, napominje se u Izveštaju.

Dugotrajno rješenje za globalnu krizu Svjetski ekonomski forum vidi u obnovljivim izvorima energije, koji se označavaju kao „energija mira“. Glavni pokretači energetske tranzicije do sada su bili ekološki razlozi, a sada je to energetska bezbjednost.

Globalni energetski sektor će se u narednim decenijama transformisati iz sektora koji se pretežno zasniva na fosilnim gorivima u sektor kojim sve više dominiraju obnovljivi izvori energije i druge tehnologije čiste energije, očekuju svjetski lideri.

Svjetski ekonomski forum predložio Plan za dekarbonizaciju privrede u EU

Predsjednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, predstavila je na samitu u Davosu plan za dekarbonizaciju privrede u Evropskoj uniji. Plan sadrži novi zakonodavni okvir za čistu tehnologiju, pravila o državnim subvencijama i finansiranje na nivou EU.

Istakla je da energetska tranzicija podrazumijeva razvoj i korištenje čistih tehnologija u cijeloj privredi. Put prema karbonskoj neutralnosti biće najveća transformacija našeg vremena, napomenula je Ursula fon der Lajen.

„Cilj će biti fokusiranje investicija na strateške projekte duž čitavog lanca snabdijevanja. Posebno ćemo se osvrnuti na to kako da pojednostavimo i ubrzamo izdavanje dozvola za nove proizvodne lokacije čiste tehnologije“, istakla je.

Zakon o smanjenju inflacije, koji su nedavno usvojile Sjedinjene američke države i koji predviđa oko 370 milijardi dolara subvencija i poreskih olakšica za američke kompanije, izazvao je negodovanja u Evropskoj uniji. Ovaj zakon smatra se diskriminatornim za evropske industrije i bio je, između ostalog, povod za donošenje novog evropskog plana za zelenu privredu.

EU namjerava da mobiliše subvencije i priprema se za osnivanje fonda za suverenitet. Cilj novog plana EU je da Evropa postane centar čiste tehnologije i inovacija, kao i da evropska industrija postane konkurentnija u odnosu na američke i azijske kompanije.

Direktor Međunarodne agencije za energiju, Fatih Birol, naveo je da je dobra vijest da vlade preduzimaju akcije i nadmeću se da budu lideri u novoj energetskoj ekonomiji.

Rizik za lance snabdijevanja u domenu čiste energije predstavljaju „geografske koncentracije“, kako u proizvodnji tehnologija, tako i u snabdijevanju materijalima na koje se one oslanjaju, smatra Birol.

Kina dominira u proizvodnim kapacitetima tehnologije u oblasti vjetra, baterija, solarnih uređaja, elektrolizera i toplotnih pumpi. Samo u baterijama za električne automobile, Kina trenutno ima 75 procenata globalnog proizvodnog kapaciteta, napomenuo je direktor Međunarodne agencije za energiju.

Za većinu zemalja nerealno je da se takmiče u svim dijelovima lanaca snabdijevanja tehnologijom čiste energije. Države će morati da identifikuju svoje prednosti i da se u njima razvijaju, bilo da je to mineralni resurs, jeftino snabdijevanje čistom energijom ili razvoj radne snage sa relevantnim vještinama, poručio je Birol.

On očekuje da će u narednim godinama uslijediti razvoj više strateških partnerstava, usmjerenih na jačanje njihovih lanaca snabdijevanja čistom energijom.

Dekarbonizacija privrede u BiH

Prelazak na čiste energije je put kojim su se opredijelile da idu i države Zapadnog Balkana. Dekarbonizacija privrede ne samo da pozitivno utiče na zaštitu prirode i zdravlja i doprinosi globalnom odgovoru na klimatske promjene, nego čini privredne subjekte konkurentnijim na unutrašnjem i izvan nacionalnim tržištima, pogotovo na tržištu Evropske unije.

EMT SOLAR je firma specijalizovana za cjelokupan ciklus izgradnje solarnih postrojenja, od izlaska na teren i stručne procjene lokacije i savjetovanja, projektovanja i izgradnje, do praćenja rada, servisiranja i repoweringa solarnih sistema i licencirana za 18 različitih poslova mjerenja i ispitivanja u oblasti elektro i fotonaponske tehnike.

Specijalnosti u inovativnim finansijskim i poslovnim energetskim modelima korisne su investitorima kod izbora najboljeg načina realizacije svojih investicija, a sistem „ključ u ruke“ podrazumijeva i nabavku najkvalitetnije opreme, kao i sve poslove oko pribavljanja potrebnih dozvola i definisanja optimalnih poslovnih modela za svaku investiciju.

Krenite u solarnu budućnost uz najbolje u ovoj oblasti. Za početak ispunite kratki anketni upitnik i pregledajte sekcije na našem specijalizovanom portalu Solarno.net.

Podijelite Sadržaj

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.