Berlin planira od 2023. godine solarne elektrane učiniti obaveznim

Solarni zakon koji je uveo Senat predviđa obaveznu ugradnju solarnih elektrana za sve nove zgrade, kao i za postojeće zgrade u slučaju temeljne obnove krova. Sada se Predstavnički dom mora složiti.

Berlin želi bolje iskoristiti solarni potencijal glavnog grada kako bi postigao cilj da najkasnije do 2050. godine pokrije 25 posto potreba za električnom energijom iz solarne energije.

Berlinski senat usvojio je krajem februara solarni zakon. Dio predloženog zakona je fotonaponska obaveza iz 2023. godine za krovove površine veće od 50 kvadratnih metara. Ova bi se obveza trebala primjenjivati ​​i na nove i na postojeće zgrade čim im se krov značajno obnovi. Tada nove zgrade moraju pokrivati ​​fotonaponskim sistemima najmanje 30 posto svoje bruto krovne površine, a postojeće zgrade najmanje 30 posto njihove neto krovne površine.

Prema senatskoj administraciji, planiraju se i izuzeci, na primjer ako je krov okrenut prema sjeveru ili ako je izgradnja sistema tehnički nemoguća u pojedinačnim slučajevima. Umjesto fotonaponskih krovnih sistema, solarni sistemi ili fotonaponski fasadni sistemi takođe se mogu izgraditi. Može se tražiti izuzeće. ako bi dužnost u pojedinačnim slučajevima dovela do pretjerane teškoće zbog posebnih okolnosti zbog nerazumnog napora ili na bilo koji drugi način.

Predloženi zakon ide paralelno s provedbom master plana Solarcity. U tu svrhu definirano je devet polja djelovanja sa ukupno 27 mjera. To uključuje, na primjer, bolje okvirne uvjete za sunčevu energiju, pružanje besplatnih informacija i savjeta, podršku kroz programe financiranja i poticaje, jačanje tržišnih igrača kao što su zanatstvo i arhitektura i stvaranje obrazovnih ponuda u području solarne energije.

marketing

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime