11.6 C
Sarajevo
Nedjelja, Juni 4, 2023

U BiH više od 4.000 domaćinstava poboljšalo svoju energetsku efikasnost kroz EBRD-GEFF program

Najčitanije

Prošla zima u Evropi je bila hladna i skupa. Uz vrlo niske temperature, porasla je cijena ključnih energenata – struje i plina. Rekordan rast cijena energenata, koji je evropske troškove električne energije gurnuo do rekordnih visina, doveo je do skupe sezone grijanja za potrošače. Međutim, možemo „uzeti energiju u svoje ruke“.

Energetski efikasna domaćinstva su pametan i brz odgovor na rastuće cijene energije. Implementacija mjera energetske efikasnosti, kao što su toplotna izolacija, ugradnja toplotnih pumpi, solarnih panela, peći na pelet, efikasnih prozora i vrata, dovodi do smanjenja potrošnje energije i emisije stakleničkih plinova, čime se ispunjavaju koraci na putu zacrtanom u EU Zelenom planu. Također, što je najvažnije, omogućavaju se značajne uštede novca na godišnjem nivou. Naprimjer, ugradnjom toplotne pumpe u kombinaciji sa dobrom toplotnom izolacijom vanjskih zidova i energetski efikasnim prozorima na porodičnoj kući moguće je uštedjeti okvirno do 2.500 KM godišnje, te smanjiti emisiju CO2 do 15 tona godišnje. Primjenom istih mjera u stanu moguće je potencijalno smanjenje troškova do 1.200 KM godišnje, te smanjenje emisije CO2 za 7 tona godišnje.

GEFF za Zapadni Balkan je program koji implementira Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) sa ciljem dekarbonizacije i ozelenjavanja stambenog sektora na Zapadnom Balkanu, uključujući i BiH, pružanjem poticaja stanovništvu.

“GEFF program omogućava povrat dijela sredstava kroz grantove Evropske unije, a u zavisnosti od broja uvedenih mjera energetske efikasnosti poticaji rastu i do 20%. Ukupna vrijednost investicija u zelene tehnologije kroz GEFF program na Zapadnom Balkanu je 135 miliona eura, od čega je za BiH namijenjeno više od 30 miliona eura. Danas su domaćinstva mnogo svjesnija mogućnosti koje donosi unapređenje energetske efikasnosti domova, a direktan pokazatelj toga je veliko interesovanje javnosti i broj realizovanih projekata“, rekla je Dragana Tanasić, menadžerica projekta GEFF za Zapadni Balkan.

Za samo četiri godine, od kada je program GEFF aktivan na Zapadnom Balkanu, više od 12.000 domaćinstava u regionu poboljšalo je energetsku efikasnost svojih domova, uključujući više od 4.000 porodica iz BiH. Evropska unija je do sada donirala ukupno 10 miliona eura stanovnicima regije za ulaganja u zelene tehnologije, od čega su 2 miliona eura donirana domaćinstvima u BiH. Energetski efikasni prozori i vrata, kotlovi na biomasu i toplotna izolacija su najtraženiji proizvodi kada je u pitanju ulaganje u zelene tehnologije. Zahvaljujući primjeni energetski efikasnih tehnologija, domaćinstva na Zapadnom Balkanu su smanjila emisiju CO2 za 15.000 tona godišnje, što je ekvivalent uklanjanju 9.500 automobila sa ulica.

Kako odabrati najbolje energetski efikasne tehnologije za vaš dom?

Energetsku efikasnost svog doma možete poboljšati apliciranjem za EBRD-GEFF kredite preko jedne od partnerskih finansijskih institucija koje djeluju u BiH.

Program GEEF nije jedini koji građanima nudi podsticaje za poboljšanje energetske efikasnosti. Taj sistem pomaganja domaćinstvima i privrednicima će se samo širiti, kako se bude bližilo vrijeme za potpunu dekarbonizaciju i prelazak na energiju dobijenu iz obnovljivih izvora.

Već sada je važan segment energetske efikasnosti gradnja solarnih elektrana za vlastitu potrošnju ili distribuciju u mrežu.  Setom zakona FBiH je krenula u reformske procese regulisanja energetskog sektora na način da se omogućava i građanima da budu učesnici u proizvodnji električne energije, a ne samo potrošnje.  Uvodi se sistem “prosumera” koji podrazumijeva da krajnji kupac može biti proizvođač električne energije za svoje potrebe i za tržište. Zakon bi se uskoro trebao naći pred zastupnicima u federalnom parlamentu. Nacrt je usvojila još prošla Vlada, a prema najava biće među priorotetima I aktuelne Vlade premijera Nermina Nikšića.  

Zato je sada pravo vrijeme da napravite prve korake za gradnju vlastite solarne elektrane. Krenite u solarnu budućnost uz najbolje u ovoj oblasti. Za početak ispunite kratki anketni upitnik i pregledajte sekcije na našem portalu Solarno.net

- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Najnovije

BA