solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

U 4 škole u ZDK-u instalirane toplotne pumpe

Ilustracija: toplotne pumpe
Ilustracija: toplotne pumpe
Sadržaj

Na području ZDK-a u četiri škole završeni su projekti u okviru kojih su instalirane toplotne pumpe i sistemi grijanja na biomasu. Radi se o zajedničkom projektu „Caritasa Švicarske“ i Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK-a, koji je realizovan u okviru programa „Inovacije u energetskoj efikasnosti i obnovljivoj energiji za bolje prilagođavanje klimatskim promjenama i smanjenje siromaštva“.

Prethodno su završene dvije škole, u maglajskom naselju Ravne i područnoj škola u Topčić-Polju, a ovih dana toplotne pumpe su postavjene i u područnim školama Radovlje u Visokom i Dolača u Zenici.

„Zajedno je investirano u ovom projektu 230.000 KM, od čega je kantonalno ministarstvo uložilo 100.000 KM. Mimo ovih sredstava kantonalno ministarstvo je dalo i dodatna sredstva za popravke koje su bile potrebne“, kazao je Fuad Imamović, rukovodilac projekata energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije Caritasa Švicarske.

Direktorica OŠ Aleksa Šantić u Zenici Mirsada Čoloman istakla je da je u područnoj školi Dolača obnovljena fasada, a u uz postavljanje toplotne pumpe – smanjili su utrošak energije i poboljšali uslove za rad.

U prethodnim fazama u okviru projekata energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije urađena je fasada, zamijenjen azbestni krov i otvori. Osim značajne uštede, ovakvi projekti imaju utjecaj i na okoliš, jer se smanjenjem utroška energije smanjuje i proizvodnja štetnih polutanata.

„Mislim da ćemo u budućnosti imati još više sluha za ovu vrstu projekata i da ćemo na kraju krajeva u nekoj skorijoj budućnosti imati sve škole pod ovim sistemom“, izjavio je Mirza Mušija, ministar obrazovanja nauke kulture i sporta ZDK-a.

Imamović dodaje da će se projekt nastaviti i iduće godine. Osim mjera direktnih ulaganja u objekte, švicarski Caritas sa Ministarstvom obrazovanja radi na polju edukacije, gdje ciklično radimo dodatnu obuku profesora srednjih stručnih škola u ZDK-u, koji se obrazuju o energetskoj efikasnosti i korištenju obnovljvih izvora energije.

Cilj je u narednom periodu u sve škole postaviti toplotne pumpe, a uz podršku švicarskog Caritasa najavljeno je da će ubrzo biti otvoreno novo zanimanje koje se odnosi na instaliranje fotonaponskih solarnih sistema, prenosi Federalna TV.

Podijelite Sadržaj

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.