solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

U Crnoj Gori će se graditi solarna elektrana snage 240 MW

Solarna elektrana by EMT SOLAR
Solarna elektrana by EMT SOLAR
Sadržaj

U Bijelom Polju će biti izgrađena solarna elektrana snage 240 MW, a vrijednost investicije je oko 200 miliona eura.

Taj projekt korak je bliže realizaciji, nakon što su predstavnici bjelopoljske firme i Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) potpisali ugovor o izgradnji infrastrukture za priključenje solarne elektrane Korita na prenosni sistem.

– Saradnja, koju su potpisali Ivan Asanović, izvršni direktor CGES-a i Damir Banovec ispred bjelopoljske firme, predstavlja korak naprijed ka jačanju naših kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora – objavljeno je.

Ugovor uključuje planiranje, izgradnju i integraciju buduće solarne elektrane snage 240 MW na lokaciji Korita u blizini granice sa Srbijom, čiji je investitor danska firma European Energy.

Prema ranijim najavama, izgradnja solarnog parka planirana je na zemljištu ukupne površine 505 hektara.

Spora realizacija velikih solarnih projekata

Iako je crnogorska Vlada do sada izdala brojna odobrenja, u ovoj zemlji još nema izgrađenog nijednog većeg fotonaponskog postrojenja, piše Balkan Green Energy News. U izgradnji je jedino projekat od 47 megavata na tlu i krovovima u krugu propale Željezare Nikšić, koju je Elektroprivreda Crne Gore (EPCG ) preuzela početkom prošle godine. Prva faza je izgradnja solarne elektrane snage 10 megavata.

Još nije počela ni realizacija projekta Briska gora, na kojem Elektroprivreda Crne Gore radi s Fortumom iz Finske. Ova solarna elektrana smještena na dvije brane kod najveće hidroelektrane u Crnoj Gori svrstana je među prioritetne investicije u energetici. Jedna elektrana bi trebala biti snage 50 megavata, a druga 200 MW.

Kompanija želi da instalira i u dvije solarne elektrane na svojim branama Slano i Vrtac kod Perućice, najveće hidroelektrane u zemlji. Ukupni kapacitet bi bio 3,7 megavata. Vlada ih je uvrstila u prioritetne investicije.

U planu je i gradnja  prvog plutajućeg fotonaponskog pogona u Crnoj Gori snage 40 megavata, na akumulaciji Slano kod Nikšića.

Još ranije je Elektroprivreda Crne Gore sa kompanijom UGT Renewables potpisala sporazum o zajedničkom radu na projektima za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora i skladištenje energije.

Projekti među najvećim u Evropi

Snaga planiranih investicija sa urbanističko-tehničkim uslovima koje je vlada u Podgorici počela da usvaja prije skoro dvije godine sada se već mjeri gigavatima. Neki od projekata su među najvećim u Jugoistočnoj Evropi i šire.

Na vrhu spiska je RES Montenegro Group, koji je dobio urbanističko-tehničke uslove za postrojenje od 506 megavata. CWP Europe razrađuje projekat Montechevo. Solarna elektrana snage 400 megavata bi se trebala graditi na području Cetinja. Istovremeno, MEnergy je potpisao sporazum za priključenje elektrane čija je snaga 385 megavata, a parcele su na teritorijama Nikšića i Cetinja.

Čeka se i koncesija za 200 megavata na Veljem brdu u Podgorici. S druge strane, Unipan Green je dobio urbanističko-tehničke uslove za solarnu elektranu priključne snage do stotinu megavata u Botunu, južno od Podgorice.

Također, u Somini pored Nikšića bi se trebala graditi solarna elektrana od 240 megavata.

Agrosolarna elektrana na granici sa Srbijom

Još jedan velik projekat je za agrosolarna elektrana u naselju Vuča u Rožajama. BSD Invest Europe iz Mađarske planira gradnju solarne elektrane snage 148,3 megavata i priključak od 123,6 megavata. Istovremeno, Sunrise Europe iz Kotora namjerava da instalira solarni park maksimalne snage 220 megavata u Šavniku, a preduzeće Obnovljivi izvori energije se sprema da izgradi postrojenje od 225 megavata na Cetinju.

Izdane su i dozvole  za nekoliko projekata snage između 10 i 20 MW. Sva ova solarna postrojenja, ako budu izgrađena, proizvest će mnogo više električne energije nego što su potrebe Crne Gore, pa će biti potrebne godine da se izgradi prijenosna i druga mrežna infrastruktura. U takvoj situaciji najčešće se prioritet daje onim investicijama koje će biti iskombinovane sa pogonima za skladištenje energije.

Kako bi ubrzala gradnja solarnih elektrana, Crna Gora je na početku prošle godine smanjila porez na PDV za solarne panele, a dodjeljuju se i subvencije za postavljanje solarnih panela.

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.