solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

U Italiji puštena u rad solarna elektrana snage 70 MW

Solarna elektrana by EMT SOLAR
Solarna elektrana by EMT SOLAR
Sadržaj

U Italiji je u pogon puštena solarna elektrana snage 70 MW. Britanska energetska kompanija Cero Generation, specijalizirana za projekte iskorištavanja energije sunca, objavila je da je u talijanskoj regiji Lacio, u pogon pustila agrosolarnu elektranu. Radi se o solarnoj elektrani Pontinia koja je ujedno Ceroov prvi takav projekat u Italji. Solarna elektrana će proizvoditi električnu energiju kojom će se snabdijevati 47 000 talijanskih domaćinstava. Istovremeno će se, zahvaljujući proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora, ekvivalentne emisije ugljen dioksida (u odnosu na jednaku proizvodnju iz fosilnih goriva) smanjiti za oko 40 000 tona godišnje.

Elektrana se prostire na 135 hektara zemljišta, pri čemu će se oko 65% te površine moći i dalje koristiti za poljoprivredu. Naime, Cero je sklopio sporazum s društvenom farmom Fattoria Solidale del Circeo koja će omogućiti obavljanje prakse za ugrožene ili socijalno isključene osobe. Radeći na poljoprivrednim površinama ispod solarnih modula one će učiti o uzgoju usjeva pomoću metoda s učinkovitom potrošnjom goriva, čime će se olakšati njihovo ponovno uključivanje u zajednicu.

Ugovori sa Heinekenom i Philipsom

Za kupovinu proizvedene električne energije iz nove elektrane sklopljena su dva 10-godišnja ugovora o kupovini električne energije (VPPE) i to s proizvođačima Heineken i Philips. Tako će Heineken otkupljivati 64 GW h godišnje, a Philips 16 GW h godišnje. Ove dvije  kompanije će također imati koristi od garancija o porijeklu električne energije jer će im to smanjiti karbonski otisak. Uostalom, Heineken je za cilj postavio postizanje neto nulte emisije u cijelom svom vrijednosnom lancu do 2040. godine i snabdijevanje isključivo električnom energijom iz obnovljivih izvora do 2030. godine, dok je Philips u svom poslovanju karbonski neutralan još od 2020. godine, objavio je energetski portal ‘Power Engineering International’.

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.