solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

U julu počinje trgovina na unutardnevnom tržištu na berzi električne energije Srbije

Za 40 posto domaćinstava veće cijene električne energije
Za 40 posto domaćinstava veće cijene električne energije
Sadržaj

Berza električne energije  Srbije – SEEPEX,  saopćila je da će unutardnevno tržište električne energije početi sa radom u posljednjoj sedmici jula.

„Zadovoljstvo nam je da objavimo da će unutardnevna trgovina na SEEPEX- u početi u periodu između 25. i 28. jula“, najavio je SEEPEX.

Registracija za unutardnevnu trgovinu je u toku, a kompanije koje se registruju do 30. juna će odmah moći početi da trguju.

„Uvođenje unutardnevnog tržišta predstavlja novi proizvod na tržištu električne energije i važan korak u lakšem integrisanju obnovljivih izvora električne energije“, izjavio je Dejan Stojčevski, tehnički direktor SEEPEX-a.

SEEPEX je ranije saopćio da će pokretanje unutardnevnog tržišta električne energije približiti Srbiju spajanju sa jedinstvenim evropskim tržištem, stvoriti uvjete za lakšu integraciju varijabilnih obnovljivih izvora energije i ubrzati energetsku tranziciju.

Unutardnevno tržište struje je prvi rezultat saradnje srpske berze SEEPEX i slovenačke berze BSP SouthPool, koje su, uz podršku EPEX SPOT SE, u decembru 2022. godine zajedno oformile Alpsko-jadransko dunavsku berzu električne energije ADEX, prvu te vrste za region Centralne i Jugoistočne Evrope.

Alpsko-jadranska dunavska berza električne energije – ADEX će ponuditi harmonizovane i jedinstvene usluge spot trgovine električnom energijom u Sloveniji i Srbiji, a plan je širenje u region.

„Na ovaj način ćemo unaprijediti tržišnu kulturu u našem regionu, obezbjeđujući najviše standarde trgovanja, napredna tehnička rješenja, izuzetne berzanske usluge, transparentnost i inovativnost“, rekao je Aleksandar Mervar, generalni direktor ELES-a.

Kreiranje pan-europskog tržišta električne energije

Europska berza električne energije EPEX SPOT SE i njena zavisna preduzeća upravljaju fizičkim kratkoročnim tržištima električne energije u 13 zemalja: Centralno-zapadna Evropa, Švicarska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Nordijska regija i Poljska. Kao dio EEX grupe, grupe kompanija koje opslužuju međunarodna berzanska tržišta, EPEX SPOT je posvećen stvaranju panevropskog tržišta električne energije.

Više od 300 članova trenutno trguje električnom energijom na EPEX SPOT-u. Holding evropskih operatora prijenosnog sistema HGRT posjeduje 49% njegovog kapitala.

Bosna i Hercegovina jedina zemlja u regionu bez berze električne energije

Bosna i Hercegovina je jedina zemlja u regionu koja nema berzu električne energije. Inicijativa za osnivanje postoji već neko vrijeme, ali konkretnih najava kada bi berza mogla početi sa radom, još nema. U čitavoj EU kroz algoritme i kalkulacije povezuju se ponuda i potražnja, a cijene se kreiraju transparentno.

Nepostojanje domaće berze električne energije je jedan od glavnih problema za investitore u Bosni i Hercegovini, pogotovo privatne.

“Gotovo svi strani investitori kada ulažu u elektroenergetski sektor, odnosno u proizvodne objekte, preferiraju da imaju berzu preko koje mogu transparentno prodavati svoju energiju” – ističe direktor USAID-ovog Projekta asistencije energetskom sektoru Mak Kamenica.

– Rješenje je usvajanje zakona na državnom nivou, odnosno na Vijeću ministara BiH, koji bi podrazumijevao osnivanje berze električne energije u Bosni i Hercegovini – zaključio je Kamenica.

Investitori u BiH trenutno mogu proizvedenu električnu energiju prodavati preko posrednika. Međutim, u podređenom položaju su oni koji to žele raditi preko berze, koja je transparentno mjesto prodaje.

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.