solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

U Nizozemskoj se postavlja najveća solarna elektrana iznad stabala maline u Europi

Ilustracija_agrosolar
Ilustracija_agrosolar
Sadržaj

U Nizozemskoj se gradi solarna elektrana iznad stabala maline, što je najveći takav projekt u sektoru voćarstva u Europi. U pokrajini Sjeverni Brabant biće postavljeno 24.206 nadzemnih solarnih panela. Riječ je o najvećem “agrosolarnom” projektu u sektoru voćarstva u Europi, s maksimalnim kapacitetom od 8,7 megavata.

Paneli će štiti maline od vremenskih nepogoda, a istovremeno će proizvoditi dovoljno energije za 2.810 domaćinstava. Završetak postavljanja solarne elektrane očekuje se do prvog kvartala 2024. godine.

Prednosti agrosolara

Investitori su se na ovaj korak odlučili nakon uspješnog pilot projekta njemačke kompanije koja je od 2020. istraživala posljedice postavljanja solarnih panela iznad nasada različitih vrsta voća na četiri mjesta.

Pažljivim praćenjem utvrđeno je da su uvjeti za razvoj stabljike maline stabilniji ispod ploča nego ispod klasičnih plastičnih mreža jer ploče snižavaju temperaturu.

Poluprozirni solarni moduli propuštaju dovoljno sunčeve svjetlosti do biljaka, istovremeno ih štiteći od grada, jake kiše i direktne sunčeve svjetlosti.

Postavljanjem panela na zemljištu za daljnju obradu ostaje dostupno više od 70 posto tla, dok se za stočarstvo ovaj postotak penje i na 90 posto.

Inovacije na polju agrosalarnih elektrana

Potrebne su velike površine zemlje i za poljoprivredu i za izgradnju konvencionalnih fotonaponskih sistema. Kao rezultat toga, poljoprivredna i solarna energija su do sada često bile u konkurenciji jedna drugoj. Agrosolarni sistemi pokazali su se kao najbolje rješenje. Paneli ovakvih solarnih elektrana postavljaju se visoko iznad zemlje, na nosače, a ispod njih pase stoka ili se uzgaja voće, povrće, aromatično ili krmno bilje.

Ipak, troškovi za agrosolarne elektrane su veći nego kod panela na zemlji, pa energetske kompanije i proizvođači hrane traže optimalna rješenja.

Početkom godine, kalifornijska kompanija Sunstall je predstavila svoj vertikalni solarni panel pod nazivom Sunzaun, koji se može koristiti na postojećim poljima i obradivom zemljištu bez da ih žrtvuje zbog čiste zelene energije.

Sunzaun solarni paneli se postavljaju uglavnom kao i konvencionalni solarni sistemi, a razlika je u tome što novi sistem koristi bifacijalne solarne module, a čitav niz panela stoji kao granični zid na polju.

Postavljanje solarnih panela iznad poljoprivrednog zemljišta je koristan koncept, ali  povećava troškove instalacije. Međutim, Sunzuanovi vertikalni solarni paneli pojednostavljuju instalaciju solarnih panela jer nema potrebe za gradnjom podignutih platformi. Vertikalni paneli se mogu poredati gdje god je pogodno, a mogu se postaviti i na tlo koje je pod nagibom od 15 stepeni.

Prva agro-solarna elektrana na području Gradačca

Prva agrosolarna elektrana u BiH biće puštena u pogon u Gradačcu. Gradi je kompanija EMT SOLAR, a ovaj pionirski poduhvat će ohrabriti i druge firme iz oblasti agrara da počnu razmišljati o inovativnim rješenjima uz pomoć kojih će se bolje prilagoditi konkurenciji na evropskom tržištu.

Agro solarni sistemi iz EMT SOLAR inteligentno kombinuju poljoprivredu sa obnovljivim izvorima energije. Solarni moduli su podignuti iznad i između poljoprivrednih područja na način da se površine i dalje mogu iskorištavati. Tako su na dobitku ne samo klima i sigurnost snabdijevanja hranom, nego i sami poljoprivrednici. To je zato što „dvostruka žetva“ omogućava diversifikaciju prihoda i time doprinosi jačanju održivosti farmi i ruralnih područja.

Ukoliko planirate graditi solarnu ili agrosolarnu elektranu, stručnjaci EMT SOLAR će odgovoriti na sva Vaša pitanja, nakon što ispunite ovaj kratki anketni upitnik.

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.