solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

U rad pušteno 76 solarnih elektrana

pušteno 76 solarnih elektrana
pušteno 76 solarnih elektrana
Sadržaj
pušteno 76 solarnih elektrana
U rad pušteno 76 solarnih elektrana

U periodu od 12.07. do 14.07.2022.godine potpisano je 76 Ugovora o otkupu električne energije iz obnovljivih izvora energije iz postrojenja u probnom radu, u sjedištu Operatora za OIEiEK. Potpisivanjem spomenutih ugovora biti će omogućen otkup električne energije koja se iz 76 solarnih elektrana predaje u distributivnu mrežu elektroprivrednih preduzeća u Federaciji Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: FBiH).

“Otkup električne energije iz ovih 76 postrojenja vršiti će se po referentnim otkupnim cijenama, u trajanju najviše do šest mjeseci, odnosno dok proizvođač ne stekne status kvalificiranog proizvođača električne energije kod Regulatorne komisije za energiju u FBiH (FERK), a samim tim i uslove za podnošenje zahtjeva Operateru za OIEiEK za otkup električne energije iz postrojenja obnovljivih izvora energije po referentnim cijenama.”, izjavio je direktor Operatora za OIEiEK, Edim Memić za Akta.ba.

Na prijedlog federalnog ministra energije, rudarstva i industrije, Nermina Džindića, Vlada FBiH usvojila je obvezujuće ciljeve za korištenje obnovljivih izvora energije koji predstavljaju kontinuitet utvrđenih obvezujućih ciljeva iz APOEF-a. Usvajanjem ove odluke, omogućen je otkup električne energije iz postrojenja u probnom radu, te otkup električne energije po referentnim cijenama.

Odluka se primjenjuje do donošenja planskog dokumenta kojim će biti utvrđeni obvezujući ciljevi za korištenje obnovljivih izvora energije u FBiH do 2030.godine, sukladno obvezama proisteklim iz Ugovora o osnivanju Energetske zajednice.

“Za otkup električne energije od kvalificiranih proizvođača po garantnim otkupnim cijenama potrebno je usvojiti planske dokumente koji bi omogućili isto. Prije svega, neophodno je usvajanje Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije.”, izjavio je Memić.

Na prijedlog federalnog ministra energije, rudarstva, industrije, Vlada FBiH je na svojoj 321.sjednici održanoj 30.06.2022.godine utvrdila Nacrt Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije i isti uputila Parlamentu FBiH na daljnje postupanje. Predstavnički dom Parlamenta FBiH će Nacrt Zakona razmatrati na sjednici zakazanoj za 26.-27.07.2022.godine

“Nacrt Zakona, umjesto dosadašnjeg otkupa električne energije iz obnovljivih izvora energije putem podsticajnih cijena, predviđa transparentniji i ekonomičniji način podsticanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije kroz aukcije za izgradnju novih elektrana velikih snaga.”, izjavio je Memić.

Memić ističe kako će novim Zakonom biti obuhvaćen sistem prozjumera. Na ovaj način će se omogućiti građanima da uz status potrošača steknu status proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora energije. FBiH približiti će se energetskim politikama Europske Unije slijedom uvođenja efikasnijih sistema tržišnih šema podsticaja.

Obnovljivi izvori energije predstavljaju budućnost

pušteno 76 solarnih elektrana
Pušteno 76 solarnih elektrana: Nacrt Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije FBiH

Ministar energije, rudarstva i industrije, Nermin Džindić izjavio je da su reforme na kojima se predano radi doprinijele da u FBiH bude pušteno u rad 76 solarnih elektrana. Usprkos teškim vremenima izazvanim globalnom krizom zbog rata u Ukrajini, nastavlja se predano raditi na kreiranju uslova za brže rješavanje problema u oblasti obnovljive energije.

Podsjećamo da je važeći Zakon o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije FBiH usvojen 2013.godine. U periodu nakon donošenja spomenutog Zakona, BiH se obvezala implementirati niz propisa iz pravnog okvira EU i tako nastavila proces energetske tranzicije ka čistoj energiji.

Za donošenje Nacrta Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije FBiH brojni su razlozi. Zakon donosi okvir za reform sistema podsticaja za uvođenje sistema podsticaja putem aukcija koji su troškovno efikasniji od dosadašnjih sistema podsticaja gdje se otkup električne energije iz OIEiEK vršio po otkupnim cijenama.

Jednako važno jeste i uvođenje novih kategorija učesnika koji koriste obnovljive izvore energije – prozjumera. Naime, prozjumeri su proizvođači i potrošači električne energije, odnosno kupci-proizvođač i predstavljaju dodatnu stavku Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije FBiH.

Set reformskih zakona posvećenih tranziciji ka čistoj energiji

Set reformskih zakona posvećenih tranziciji ka čistoj energiji, kojima se ispunjavaju direktive Europske unije i najbolje međunarodne prakse, mogao bi uskoro ugledati svjetlost dana. Bosna i Hercegovina se, kao članica Energetske zajednice, obvezala provesti niz propisa iz pravnog okvira Europske Unije i tako nastaviti proces liberalizacije tržišta električne energije i energetske tranzicije ka čistoj energiji.

“Ovo se postiže kroz izmjene i dopune zakona na nivou entiteta. Izmjene i dopune važećeg Zakona o električnoj energiji FBiH koje je potrebno izvršiti u cilju usklađivanja s propisima EU bile bi takvog obima i kvaliteta da smo se radije odlučili za izradu novog Zakona.”, izjavio je Džindić.

Novim Zakonom o električnoj energiji unapređuje se sistem kontrole izgradnje proizvodnih objekata, te se uvodi zabrana izgradnje malih hidroelektrana. Pojednostavljuju se administrativni postupci za izgradnju i rad novih postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije, a primarno solarnih elektrana i vjetroelektrana. Uvode se i mehanizmi za osnaživanje i zaštitu krajnjih kupaca.

Zakon o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti donijeti će sistemsko uređenje pitanja od zajedničkog značaja za korištenje više oblika energije u sektorima električne energije, prirodnog gasa, naftnih derivate, obnovljivih izvora i energetske efikasnosti u FBiH.

pušteno 76 solarnih elektrana
Pušteno 76 solarnih elektrana: set reformskih zakona bi uskoro mogao ugledati svjetlost dana

Portal solarno.net prati najnovija dešavanja u svijetu solarne industrije. Budi u toku!

Tags

Podijelite Sadržaj

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.