Stupanjem na snagu novih zakona o obnovljivim izvorima u Srbiji a koji su usvojeni krajem marta ove godine, dolazi do noviteta u sektoru energetike. Izmjene i dopune ovog zakona bi trebale da budu inicijator velikih investicija za gradnju solarnih elektana kao i vjetroelektrana čime će se ubrzati dekarbonizacija energetskog sektora Srbije. Novonastali propisi uvode aukcije za dodjelu premija za gradnju solarnih i vjetroelektrana što dovodi do većeg podsticaja građana i firmi u  procesu proizvodnje električne energije za vlastitu potrošnju ali i mogućnosti učešća u prosumer mode-u (kupac-proizvođač).

Prva aukcija koja bi trebala omogućiti razvoj projekata za gradnju vjetroelektrana snage 400 MW, će se održati do kraja ove godine, saopštila je Vlada Srbije. Uredba o kvoti u sistemu tržišne premije za vjetroelektrane od 400 MW je donijeta na posljednjoj sjednici Vlade.  Ovom aukcijom će se testirati i u praksi primijeniti sve procedure predviđene novim zakonom. Pravo na učestvovanje imat će solarne elektrane odobrene snage veće od 500 kW, a minimalni traženi kapacitet za vjetroelektane je 3 MW. Aukcije za solar i vjetar će biti odvojene.

Cilj izmjena i dopuna Zakona o obnovljivim izvorima  je povećanje upotrebe energije iz obnovljivih izvora kao i stvaranje konkurentnog tržišta proizvodnje električne energije u energetskom sektoru.

Za organizovanje aukcija bit će potrebne uredbe o tržišnoj premiji i fid-in tarifi kao i uredbe o modelu ugovora o tržišnoj premiji.

Aukcije su jedna od tema na Hard Talk događaju kojeg 16. i 17. novembra organizuje Ekonomska komisija Ujedinjenih nacija za Evropu – UNECE.

marketing

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime