solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

U toku pripreme za gradnju solarne elektrane u BiH snage 100 MW

Izgled solarne elektrane by EMT SOLAR
Izgled solarne elektrane by EMT SOLAR
Sadržaj

U toku su pripreme za gradnju solarne elektrane na Sokocu snage 100 MW. Nezavisni operater sistema u Bosni i Hercegovini je u skladu sa zahtjevom investitora, kompanije Ener Stejt d.o.o. iz Sokoca, izdao ovom preduzeću Potvrdu o upisu u registar bilansiranih korisnika.

Potvrda o upisu u registar izdata je na priključnu snagu od 100,8 MW čime je Ener Stejt d.o.o. Sokolac stekao pravo bilansiranja na prenosnoj mreži BiH od 16. januara 2024. godine.

Nakon uspješno potpisanog ugovora o koncesiji te upisa u registar Nezavisnog operatera, slijedi nastavak radova na dobijanju građevinske dozvole, kako bi radovi na izgradnji solarne elektrane Sokolac, snage 100 MW mogli krenuti početkom građevinske sezone. Vrijednost investicije se procjenjuje na oko 240 miliona KM.

Načelnik općine Sokolac Milovan Bjelica zahvalio je Nezavisnom operateru BiH i kompaniji Ener Stejt na profesinalizmu i ažurnosti.

“Ova potvrda uz prethodno dobijenu koncesiju te sve aktivnosti na dobijanju iste, pokazuju našu opredjeljenost i posvećenost na uspostavljanju zelenih izvora energije. Naš cilj je da ovo bude zamah za zelenu privredu koja prati ovakva postrojenja. Hvala predsjedniku i Vladi RS, nadležnim ministarstvima, ministrima u Vijeću ministara, Komisiji za koncesije, Pravobranilaštvu RS i Nezavisnom operateru BiH, na profesionalnom odnosu prema investitoru i općini Sokolac. Zadovoljstvo nam je što je eminentna njemačka kompanija otvorila kćerku firmu u Sokocu i što se nalazimo na korak od investicije vrijedne više od sto miliona eura” – rekao je Bjelica.

Gradnja solarne elektrane Sokolac 100 MW planirana je na Glasinačkom polju u blizini magistralnog puta Sokolac – Rogatica i predstavlja najveću elektranu ove vrste u ovom dijelu BiH.

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.