Tursko Ministarstvo energetike objavilo je listu pretkvalifikovanih ponuđača za tender od 1 GW PV koji je pokrenuo 8. marta.

Tender je više od osam puta pretplaćen jer je na pregled podnet 131 projektni prijedlog zajedničke snage 9.440 MW.

“Ovo je bio rekordan nivo prijava”, rekao je Eren Engur, član odbora za skladištenje energije pri turskom PV udruženju Günder. Trgovinsko tijelo predstavlja Tursku Republiku u programima IEA PVPS (Međunarodne energetske agencije za fotonaponske sisteme) i uključuje javne i privatne kompanije i samo Ministarstvo energetike.

Dokumentacija za prijavu trenutno se pregledava i oni investitori koji će biti izabrani u pretkvalifikacijskom procesu bit će uskoro pozvani u završnu fazu nadmetanja, prema Enguru.

Kroz tender, turske vlasti žele izgraditi PV projekte veličine od 10 do 20 MW. Projekti će biti smješteni u 36 gradova. Gradovi Van, Antalya, Gaziantep i Mardi dobit će po 50 MW dodijeljenih kapaciteta, dok će Ankara i Diyarbakır dobiti po 40 MW. Za Usak, Erzurum, Burdur, Mersin, Osmaniye, Yozgat, Batman, Agri, Aksaray i Adiyaman, dodijeljeni kapacitet je po 30 MW. Ostali gradovi će vidjeti preostali dio instalirane solarne energije.

U dokumentu objavljenom u januaru u službenom časopisu zemlje, turska vlada je precizirala da je odredila gornju cijenu od 0,35 TRY / kWh (0,04 €) i da će pobjednici dobiti 15-godišnju garanciju za kupovinu električne energije. Zahtjevi za domaćim sadržajem za odabir opreme igraće važnu ulogu na tenderu.

marketing

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime