solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

UAE izdvaja 4,5 milijardi dolara za unapređenje čiste energije u Africi

Solarne elektrane ključ u ruke - firma EMT SOLAR d.o.o. Sarajevo (primjer obnovljivih izvora energije)
Table of Contents

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) su obećali 4,5 milijardi dolara ulaganja za jačanje projekata čiste energije u Africi.

“Inicijativa će dati prioritet ulaganjima u zemlje širom Afrike sa jasnim strategijama tranzicije, poboljšanim regulatornim okvirima i master planom za razvoj mrežne infrastrukture koja integriše ponudu i potražnju”, rekao je ministar industrije i napredne tehnologije UAE i specijalni izaslanik za klimu Sultan Al Jaber tokom Samita o klimi u Africi koji je održan u Nairobiju u Keniji.

Jaber je naglasio važnost međunarodne saradnje kako bi se ublažili štetni efekti klimatskih promjena i osigurala zelenija budućnost za sve.

Dodao je da će značajna investicija igrati ključnu ulogu u unaprjeđenju čiste energetske infrastrukture i projekata širom Afrike, pokretanju inovacija i promoviranju održivog razvoja.

Jaber je istakao i važnost izgradnje na dokazanim rezultatima UAE u pionirskim komercijalno vođenim i inovativnim finansijskim rješenjima.

On je uputio jasnu poruku afričkim liderima, pozivajući ih da unaprijede političke i regulatorne okvire koji bi privukli bitna dugoročna ulaganja potrebna za ubrzanje primjene rješenja za čistu i obnovljivu energiju na cijelom kontinentu.

Novi energetski pakt o kome se govorilo na samitu ima za cilj da podstakne dublju saradnju između afričkih zemalja i njihovih međunarodnih partnera, kako bi se ubrzao neprihvatljivo spor napredak kontinenta ka univerzalnom pristupu energiji; poveća ulaganja u obnovljive izvore energije i poboljša energetsku efikasnost u Africi; i da postavi temelj za afričke zemlje da doprinesu nastajanju lanaca snabdijevanja čistom energijom. Uspjeh bi zahtijevao od afričkih vlada da rade sa međunarodnim partnerima na razvoju ambicioznijih planova za finansiranje i realizaciju energetskih projekata u Africi, dok se bave pitanjima upravljanja, životne sredine i rada.

Urađen ispravno, Novi energetski pakt može da stvori trajne koristi za Afriku, kao što su veća energetska sigurnost i poboljšani životni standard i pomogne svijetu da postigne svoje klimatske ciljeve. Ako Afrika bude izostavljena iz budućnosti čiste energije, cijela planeta će patiti.

Obnovljiva energija bi mogla biti afričko čudo

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres apelovao je na svijet da od Afrike napravi “supersilu obnovljive energije”.

“Obnovljiva energija bi mogla biti afričko čudo”, rekao je generalni sekretar UN.

On je istakao da “moramo raditi zajedno da Afrika postane supersila obnovljivih izvora energije”.

Guterres je apelovao na lidere G20, koji se sastaju ovog vikenda u Indiji, da preuzmu odgovornost u borbi protiv klimatskih promena.

Neiskorišćeni potencijali

Afrički kontinent ima ogroman potencijal koji je u velikoj mjeri ostao neiskorišćen. Uprkos tome što ima velika prostranstva za 60 posto najboljih solarnih resursa na globalnom nivou, Afrika ima otprilike isti instalirani solarni PV kapacitet kao Belgija, zemlja koja nije poznata po količini iskorišćenosti sunčeve energije. Takođe postoji veliki potencijal za hidro, vjetar i geotermalnu energiju u mnogim afričkim zemljama, a ovi izvori energije mogu igrati važnu ulogu u diversifikaciji i obezbjeđivanju snabdijevanja električnom energijom. Odgovorno korišćenje prirodnih bogatstava kontinenta biće od suštinskog značaja za njegov razvoj.

Širom Afrike, stotine miliona ljudi i dalje nemaju pristup električnoj energiji, što je velika prepreka za sticanje obrazovanja, pronalaženje redovnog zaposlenja i doprinos produktivnoj ekonomiji. Zato su obnovljivi izvori energije od vitalnog značaja za rješavanje ovog problema, a posebno solarna energija koja treba da postane najjeftiniji izvor električne energije skoro u svim zemljama Afrike do 2030. godine.

Trenutno se samo oko 3 posto investicija širom svijeta u energiju ostvaruje u Africi, iako je kontinent dom za 17 posto svjetske populacije (preko 1,2 milijarde ljudi).

O Africi će se govoriti i na Konferenciji UN-a o klimatskim promjenama 2023. ili Konferenciji Okvirne konvencije UN-a o klimatskim promjenama (UNFCCC), poznatijoj kao COP28, koja će se održati od 30. novembra do 12. decembra u Expo City-u u Dubaiju.

Slični Članci
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

Solarni Oktobar

Rekordno niske cijene solarne opreme

Klikom na dugme otvorit ce se ponuda

Solarni Oktobar

Rekordno niske cijene solarne opreme

Klikom na dugme otvorit ce se ponuda

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.