11.6 C
Sarajevo
Nedjelja, Juni 4, 2023

Udio solarne energije raste i u 2023.

Najčitanije

Zahvaljujući smanjenju troškova, jednostavnoj konstrukciji i fleksibilnosti, solarne instalacije se grade posvuda, od Kine do Sjedinjenih Država.

Trenutno najveća solarna elektrana Al Dhafra gradi se u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, južno od Abu Dabija. Projekat džinovske solarne elektrane je pokrenut 2020. godine, sa planom za 4 miliona solarnih panela i instalisanu snagu od 2 gigavata (GW), jedan je od najvećih na svijetu. Struja koju će proizvoditi u narednih 30 godina dovoljna je za napajanje 160.000 domova i već je otkupljena.

Solarne panele danas možete vidjeti svuda: usred pustinjskih područja, na privatnim krovovima, na parkiralištima, iznad skladišta i fabrika, na jezerima, na rubovima autoputeva i na poljoprivrednim površinama kao i u iskrčenim šumama. Sada se instaliraju neviđenom brzinom širom svijeta zbog zadivljujuće brzine kojom fotonaponska tehnologija širi svoj doseg.

Udio solarne energije će iduće godine nadmašiti hidroelektrane i prirodni plin

Prema Međunarodnoj agenciji za energetiku, očekuje se da će solarna energija iznositi 2.350 GW potencijalne energije širom svijeta u roku od četiri godine, nadmašivši hidroelektrane 2024., prirodni plin 2026. i ugalj 2027. u smislu proizvodnje električne energije.

Sunce koje po svojoj prirodi može davati energiju samo tokom dana u 2021. godini je proizvelo 1.000 teravat-sati (TWh) električne energije širom svijeta, od 27.000 TWh potrošene. Udio solarne energije za 2022. godinu je na putu da premaši 25%. Podstaknut je borbom protiv klimatskih promjena i porastom cijena energije i u trendu je za koji se samo očekuje da će rasti.

U svom godišnjem izvještaju o obnovljivoj energiji, Međunarodna agencija za energetiku zaključuje da su uprkos trenutno većim kapitalnim troškovima zbog cijena sirovina, solarni fotonaponski uređaji velikih razmjera najjeftinija opcija za proizvodnju električne energije u velikoj većini zemalja širom svijeta.

“Cijena solarne energije je pala. Ono što je izgledalo kao skup proizvod samo za bogate zemlje postalo je konkurentno za sve svjetske ekonomije,” ukazao je Bruno Bensassson, izvršni direktor EDF Renewables.

Solarne elektrane kao alternativa postrojenjima na ugalj

Najsigurnija alternativa uglju u Bosni i Hercegovini je solarna energija. Naša država još nema strateški okvir za povećanje obnovljivih izvora energije, ali je s obzirom na predlaganje novih energetskih zakona koji to ohrabruju, očito krenula u tom pravcu.

Zakon o obnovljivim izvorima energije
Gradnja solarne elektrane, izvođač radova EMT SOLAR d.o.o. Sarajevo

U ukupnoj bruto proizvodnji, prema podacima Agencije za statistiku BiH za 2021., solarne i vjetroelektrane učestvovale su sa svega 2,5 posto. Poskupljenje električne energije je ipak ohrabrilo veliki broj privrednika da ulažu u solar.

“Samo u 2022. godini u Bosni i Hercegovini je postavljeno više panela nego svih ranijih godina zajedno. I to najviše na krovovima proizvodnih pogona kao elektrane za vlastitu potrošnju, bez komplikovanih procedura. Nakon što su godinu završili sa realnih 30-40 posto smanjenja računa za električnu energiju, mnogi privrednici zadovoljno trljaju ruke i planiraju proširenja instalacija”, izjavio je za Aktu Ekrem Mušić, direktor kompanije EMT SOLAR, koja je po mnogo čemu prva na prostoru BiH u sektoru solarne industrije.

Bh. izvoznici instalacijom solarne elektrane obezbjeđuju i bolji karbonski otisak za svoj proizvod, pripremajući svoju kompaniju za mjere koje su ucrtane standardom “Fit for 55” Evropske unije. Interesovanje privrednika koji sa EMT SOLAR-om potpisuju ugovore o planiranju, projektovanju, gradnji, servisiranju i praćenju rada solarnih elektrana, raste i u novoj, 2023.

Specifičnost ove kompanije je taj što je uključena u cjelokupan ciklus izgradnje solarnih postrojenja, uključujući i procedure pripreme i pribavljanja potrebnih dozvola i druge dokumentacije. Komunikaciju sa svojim klijentima ostvaruje i zahvaljujući internet alatima koje koristi, a nakon što ispune odgovarajući anketni upitnik koji se nalazi na ovom linku, potencijalnim klijentima stručnjaci kompanije jave se u kratkom roku, kako bi im savjetovali najbolja rješenja za planirane investicije.

- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Najnovije

BA