solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Udio solarnih elektrana u proizvodnji energije u SAD-u porasla za 24% u 2022.

Raste udio energije iz solarnih elektrana u SAD-u
Sadržaj

Udio solarnih elektrana u ukupnoj proizvodnji električne energije u SAD-u u 2022. godini dostigao je 4,74%, u odnosu na udio od 3,95% godinu dana ranije

Proizvodnja solarnih elektrana u SAD-u tokom 2022. porasla je za 24,14% u odnosu na prethodnu godinu, objavljeno je u najnovijem izvještaju Državne uprave za energetske informacije (EIA).

Podaci su pokazali da je solarna energija najbrže rastući obnovljivi izvor energije u 2022. godini i da je završila godinu sa udjelom od 4,74% svih električnih kapaciteta proizvedenih te godine, u odnosu na 3,95% udjela u 2021.

Udio solarnih elektrana u ukupnom proizvodnom kapacitetu električne energije nastavlja se povećavati kako se instalira sve veći kapacitet, s 12,6 GW komunalne skale dodanih 2022. godine.

Tokom 2022. godine, obnovljivi izvori energije su obezbijedili 22,58% ukupnog kapaciteta za proizvodnju električne energije u SAD-u, što je povećanje u odnosu na 20,79% prethodne godine i neznatno poboljšanje prognoze EIA od 22% za cijelu godinu.

“Obnovljivi izvori su sada na putu da dostignu jednu četvrtinu proizvodnje električne energije 2023., kao i jednu sedminu ukupne domaće proizvodnje energije, a zatim ubrzaju u godinama koje slijede”, rekao je Ken Bossong, izvršni direktor SUN DAY Campaign.

Solarna proizvodnja u ukupnoj proizvodnji električne energije u SAD-u će nastaviti rasti jer će skoro dvije trećine novih kapaciteta u SAD-u dolaziti od solarnih elektrana sa skoro 73 GW dodanih do novembra 2025.

Obnovljivi izvori i solarne elektrane u BiH

Obnovljivi izvori energije su aktuelno pitanje u svim razvijenim zemljama. U Bosni i Hercegovini je korištenje obnovljivih izvora u proizvodnji struje još sporedna tema, što je nedopustivo s obzirom na ogromne potencijale za njihovu upotrebu, kao i prednosti koje oni imaju za smanjenje emisija stakleničkih plinova, ali i kao dugoročna podrška poslovanju privrednih subjekata, pogotovo izvozno orijentisanih.

Oslanjajući se na izdašnost prirodnih izvora energije na Balkanu i mogućnost ušteda koje im garantuje izgradnja vlastitih proizvodnih kapaciteta, investitori u obnovljive izvore energije biraju najbolje, kako bi pravovremeno i kvalitetno implementirali svoje poslovne planove za evropsku budućnost sa net-zero karbona.

Specijalnosti u inovativnim finansijskim i poslovnim energetskim modelima koje nudi kompanija EMT SOLAR korisne su investitorima kod izbora najboljeg načina realizacije investicija, a sistem „ključ u ruke“ podrazumijeva kvalitetno planiranje i najbolju opremu na tržištu solara, kao i podršku stručnog kadra u svim poslovima oko pribavljanja potrebnih dozvola i definisanja optimalnih poslovnih modela za investiciju.

Ispunite kratki anketni upitnik i pregledajte sekcije na našem specijalizovanom portalu Solarno.net.

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.