solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Umjesto MHE, na Staroj planini prve zadružne solarne elektrane! (2022.)

umjesto MHE, prve zadružne solarne elektrane
umjesto MHE, prve zadružne solarne elektrane
Sadržaj

Mještani staroplaninskih sela, uz podršku koju su dobili širom Srbije, uspjeli su da zaustave izgradnju malih hidroelektrana na svojim rijekama, a sada bi mogli da dobiju prve zadružne solarne elektrane. Ideja je pokrenuta od energetske zajednice pod nazivom “Elektropionir”, u saradnji sa mještanima dva staroplaninska sela i sa gradom Pirotom.

Zajednica je pokrenula donacijsku kampanju za izgradnju zadružnih solarnih elektrana pod nazivom “Solarna Stara”. Kampanja je pokrenuta 21.juna 2022.godine u 11:13h, u prvim minutama ljeta, s ciljem prikupljanja novčanih sredstava za izgradnju solarnih elektrana.

Sredstva se prikupljaju za dvije zadružne solarne elektrane, od po 5,25kWp, koje će biti postavljene na krovove Mjesne zajednice Temska i Doma kulture Dojkinci.

“Grad Pirot sproveo je već puno projekata pionirske vrste. Dosadašnje iskustvo govori da je važno znati cilj, a put do tog cilja se nađe. Nadamo se da ćemo s našim partnerima – Energetskom zadrugom “Elektropionir” i mjesnim zajednicama Temska i Dojkinci – taj put pronaći.”, izjavio je Bojan Ivković, energetski menadžer Grada Pirota.

umjesto MHE, prve zadružne solarne elektrane
Instalacija solarne elektrane: Ključ u ruke – firma EMT SOLAR d.o.o. Sarajevo

Navedene zadružne solarne elektrane predstavljati će prve zadružne solarne elektrane u Srbiji, a plan je da sav ostvareni godišnji prihod u narednih 25 godina bude stavljen na raspolaganje lokalnim udruženjima i organizacijama.

“Male zajednice zavise od ovakvih malih projekata. Najveća želja naše generacije je opstanak našeg sela. Ukoliko dođe do izgradnje solarne elektrane u Dojkincima, doći će i do zaokruživanja jedne cjeline u Domu kulture. Prije tri godine imali smo odličnu saradnju s Arhitektonskim fakultetom, tada je urađen eksterijer i enterijer ovog Doma, a mi smo od tada nastavili da ga sređujemo. Ukoliko dobijemo solarnu elektranu na krovu Doma kulture, to će predstavljati dobar primjer i ostalim mjesnim zajednicama da krenu ka boljitku.”, izjavio je predsjednik Mjesne zajednice Dojkinci, Ivica Veljković.

Predstavnica energetske zajednice “Elektropionir” Ana Džokić izjavljuje da najveći potencijal zadružne solarne energije u Srbiji predstavlja činjenica da je ima neograničeno, da mogu svi da je koriste, te da nije dostupna samo izabranima.  Dodaje da ukoliko ova kampanja uspije, elektrane na Staroj planini će biti prve zadružne solarne elektrane u Srbiji.

“Raduje me što će naša prva zadružna solarna elektrana biti postavljena na Staroj planini, kao mjestu koje se borilo za zaštitu životne sredine i protiv sprječavanja eksploatacije okruženja koje treba služiti ljudima koji tu žive, a ne investitorima. Drago mi je da smo baš ovdje da pokrenemo prvi ovakav projekat u Srbiji.”, navodi Džokićeva.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1,68 miliona dinara / 27.087,60KM. Članice i članovi energetske zajednice su, uz pomoć donatora i vlastitih sredstava, prikupili polovinu potrebnog iznosa. Ukoliko se postigne veći iznos od potrebnog, preći će se na planiranje i prikupljanje sredstava za izgradnju elektrana veće snage.

Male zajednice zavise od malih projekata

Energetske zajednice širom Europe pokreću projekte izgradnje malih solarnih elektrana i daju mogućnost građanima da ostvare relativno veliku dobit čak i na sitna ulaganja, bez rizika. Ovakav model primjenjuje se u nekoliko zemalja Jugoistočne Europe.

Zelena energetska zajednica olakšava izgradnju vlastite sunčane elektrane i uključivanje u energetska udruženja, kroz koja će građani moći sami proizvoditi i upravljati električnom energijom, dijeliti viškove ili puniti E-vozila, bez plaćanja mrežarine i dijela naknada.

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, u Federaciji Bosne i Hercegovine očekuje se novi Zakon o obnovljivim izvorima koji je u RS-u već usvojen. Od momenta donošenja novog Zakona o obnovljivim izvorima, građani Bosne i Hercegovine moći će podnijeti zahtjev za status kupac-proizvođač (prozjumer).

umjesto MHE, prve zadružne solarne elektrane
Instalacija solarne elektrane: Ključ u ruke – EMT SOLAR d.o.o. Sarajevo

Ukoliko imate dodatnih pitanja, pišite nam u komentar.

Portal solarno.net prati razvoj situacije u regionu, Europi i svijetu. Svakodnevno čitajte najnovije informacije iz svijeta solarne industrije!

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.