Obnovljivih izvora energije - solarna energija
Obnovljivih izvora energije - solarna energija

Svijet će postaviti novi rekord kapaciteta obnovljivih izvora energije, predvođen solarnom energijom u Kini i Europi, dok značaj obnovljivih izvora energije postaje sve očigledniji u borbi protiv klimatske krize.

Solarna elektrana: ključ u ruke - firma EMT SOLAR d.o.o. Sarajevo (primjer obnovljivih izvora energije)
Solarna elektrana u izgradnji: ključ u ruke – firma EMT SOLAR d.o.o. Sarajevo

Očekuje se da će 2022. godine biti instalirano dodatnih 320GW, što predstavlja ekvivalent ukupnoj potražnji za električnom energijom u Njemačkoj ili ukupnoj proizvodnji električne energije u Europskoj Uniji.

Proizvodnja solarne energije porasla za 36 posto u prva dva mjeseca 2022. godine

Solarna industrija ostvarila je 36-postotni rast u odnosu na prethodnu godinu (2021.). Administracija za energetske informacije (EIA) ističe da ovaj rast uključuje proizvodnju velikih i malih razmjera.

Kao dio ukupne proizvodnje električne energije, svi solarni PV uređaji prijavljeni od strane EIA proizveli su 167,047 GWh na 12-mjesečnoj bazi do kraja februara 2022. godine. Upoređujući ih sa 12-mjesečnom proizvodnjom u toku 2021. godine, u kojoj je solarna PV proizvela 130,511 GWh, predstavlja 3,24 posto udjela u proizvodnji električne energije.

Očekuje se da će solarna energija činiti 60 posto povećanja globalnog kapaciteta obnovljivih izvora energije, čime će ukupna energija iznositi više od 300 GW. Dvije trećine, međutim, predstavljati će projekti velikih razmjera podstaknuti politikama u Kini i Europskoj Uniji.

Kao najveći igrač u industriji obnovljivih izvora energije, događaji u Kini imati će uticaj na događaje u svijetu. U Europskoj Uniji, upotreba solarne energije porasla je sa 30 posto na 36 posto tokom 2021. godine. Međutim, europski kapaciteti za obnovljive izvore energije povećati će se tokom 2022. i 2023. godine, jer Brisel ima za cilj da pokrene “Europsku solarnu inicijativu” kako bi pomogao u smanjenju električne energije, te kako bi se odmaknuo od fosilnih goriva (Reuters).

“Smanjenje birokratije, ubrzavanje izdavanja dozvola i pružanje pravih podsticaja za brzu primjenu obnovljivih izvora energije dovesti će do najvažnijih koraka koje vlade mogu poduzeti kako bi omogućile energetsku sigurnost i odgovorile izazovima tržišta, a pri tome očuvale mogućnost postizanja međunarodnih klimatskih ciljeva. Međutim, novije i snažnije politike potrebne su na globalnom nivou da bi se održao razvoj solarne industrije.”, izjavio je izvršni direktor IEA, dr. Fatih Birol.

European Solar Initiative
European Solar Initiative

Europska solarna inicijativa

Europska solarna inicijativa za cilj ima ponovni razvoj proizvodnih kapaciteta od 20GW solarnih PV tehnologija, do 2025. godine. Pokrenuta je u februaru 2021. godine od strane SolarPower Europe i EIT InnoEnergi, te je formalno podržana od strane europske komisije.

Inicijativa za cilj ima povećanje kapaciteta solarne PV fotonaponske proizvodnje na 20GW do 2025. godine, otključavajući 40 milijardi eura godišnje BDP-a i stvaranje 400.000 novih radnih mjesta u PV lancu vrijednosti.

Europska solarna inicijativa sastoji se iz dvije tačke:

  • Akcelerator solarne proizvodnje i
  • Platforma za poslovna ulaganja.

“Solarna industrija spremna je da ispuni ciljeve European Green Deal i Green Recovery. Napredak se povećava povećanjem proizvodnih aktivnosti u Europskoj Uniji, na osnovu snažnog preuzimanja tržišta potvrđenog 2020. godine uprkos pandemiji COVID-19 i trajnom tehnološkom vođstvu europskih firmi. Nakon uspješnog pokretanja Solar Manufacturing Accelerator u maju 2020. godine, oduševljeni smo što dodatno podstičemo solarnu industriju s EIT Inno Energy, pokretanjem Europske solarne inicijative.”, izjavila je izvršna direktorica SolarPower Europe, Walburga Hemetsberger.

Solarna elektrana: ključ u ruke - firma EMT SOLAR d.o.o. Sarajevo (primjer obnovljivih izvora energije)
Solarna elektrana u izgradnji: ključ u ruke – firma EMT SOLAR d.o.o. Sarajevo

U nacrtu Europske solarne inicijative stoji da bi zakoni trebali zahtijevati od Europske Unije i nacionalnih vlada da poduzmu mjere za ograničavanje vremena izdavanja dovola na tri mjeseca, za krovne instalacije. Druga šema Europske Unije jeste okupljanje vlada i pružalaca obuka kako bi se usredotočilo na usavršavanje radnika u solarnom sektoru.

U nacrtu se navodi i da Brisel ima za cilj pokrenuti “Europsku solarnu inicijativu” kako bi pomogao u smanjenju električne energije i grijanja na plin, u domovima i firmama.

Registrujte se na www.solarno.net i budite u toku s najnovijim dešavanjima iz svijeta solarne industrije!

marketing

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime