solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

USK: 9 miliona KM za privredu, planirane i subvencije

Ilustracija: 9 miliona KM za privredu u USK, planirane i subvencije
Ilustracija: 9 miliona KM za privredu u USK, planirane i subvencije
Sadržaj

Budžetom Unsko-sanskog kantona za projekte u oblasti privrede planirane su i subvencije za privrednike. Budžetom je predviđeno nešto više od 10 miliona maraka, od čega devet miliona za projekte u oblasti privredne infrastrukture i subvencije u ekonomiji, potvrdio je Armin Kardašević, ministar privrede u Vladi USK.

Prema njegovim riječima, izdvajanja za privredu veća su nego u protekloj godini, a cilj je stimulisati razvoj ekonomije i nova zapošljavanja.

“Samo ulaganjem i razvojem privrede moguće je stvarati nove materijalne vrijednosti i temelje za razvoj cijelog društva. Najviše novca biće usmjereno za projekte izgradnje i razvoja privredne infrastrukture, a realiziraće se i programi pomoći ovdašnjim privrednicima kroz dodjelu subvencija putem javnih poziva”, istakao je Kardašević.

Prema njegovim riječima, milion maraka u toku ove godine biće izdvojeno za razvoj poduzetničkih zona u ovdašnjim gradovima i općinama.

“U posljednjih deset godina toliko novca je uloženo u razvoj poslovnih zona, a sada ćemo samo u jednoj godini izdvojiti sredstva u ovome iznosu. U proteklom periodu se pokazalo da ulaganje u poduzetničke zone stimuliše razvoj proizvodnih subjekata i generiše otvaranje novih radnih mjesta”, istakao je Kardašević.

Prema njegovim riječima, sredstva se najčešće ulažu u razvoj infrastrukture, čime se stvaraju pretpostavke za bolji rad privrednih subjekata. Također, Vlada USK u narednom periodu namjerava više pažnje posvetiti razvoju turizma, koji se u proteklim godinama afirmisao kao brzorastuća grana ovdašnje privrede, a u tom cilju planira se i izrada strategije razvoja turizma u narednom periodu.

Konkretno, sredstvima iz budžeta će ove godine biti finansirana izgradnja puta u okviru Nacionalnog parka “Una”, koji će povezati Martin Brod sa Štrbačkim bukom.

Prioritet izmjena propisa za koncesije za OIE

“Jedna od oblasti kojoj ćemo posvetiti više pažnje jeste koncesionarstvo, gdje se planira promjena određenih zakonskih akata koji su zastarjeli i ne odgovaraju trenutnim okolnostima. To se posebno odnosi na izmjenu zakonskih propisa koji se odnose na iskorištavanje obnovljivih izvora energije, gdje postoji dosta zakonskih nedorečenosti i nejasnoća. Cilj svega je da se olakša ulaganje investitorima”, kazao je Kardašević.

Iz Ministarstva privrede USK obavijestili su privrednike da prate i apliciraju na javne pozive koji će se raspisivati u narednom periodu, a uključivat će i subvencije privrednicima.

U proteklih nekoliko mjeseci bilo je više javnih poziva za subvencije privredi koje uključuju i gradnju solarnih elektrana.

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.