solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Uskoro počinje podjela skoro 65 miliona KM iz Programa podrške energetski siromašnim domaćinstvima

Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH
Table of Contents

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić sastao se s predstavnicima EU delegacije kako bi razmotrili najefikasniji model realizacije Programa podrške energetski siromašnim domaćinstvima. Radi se o programu podrške Europske unije Bosni i Hercegovini s ciljem ublažavanja negativnog socio-ekonomskog utjecaja energetske krize koji se, kroz tekući transfer, doznačava drugim nivoima vlasti i fondovima.

Kako je saopćeno iz Ministarstva, transfer za podršku u oblasti socijalne politike vrijedan je ukupno 64.534.646,00 KM, a bit će raspoređen shodno Programu utroška sredstava najugroženijim domaćinstvima na području Federacije.

Kako je ministar za rad i socijalnu politiku Adnan Delić istakao tokom sastanka, sredstva su doznačena Ministarstvu finansija Federacije BiH, a Ministarstvo za rad i socijalnu politiku pripremilo je Program utroška sredstava koji će biti razmatran na jednoj od narednih sjednica Vlade Federacije.

„Kako bi provelo realizaciju ovog programa, Ministarstvo za rad i socijalnu politiku, spremilo je Program utroška sredstava koji Vlada Federacije BiH treba usvojiti na nekoj od narednih sjednica, a nakon čega će Ministarstvo moći potpisati sporazume sa lokalnim samoupravama i na koncu raspisati Javni poziv. Važno je naglasiti da je potpisivanje sporazuma o saradnji na realiziranju mjera podrške između jedinica lokalne samouprave (općina i gradova) i Federalnog ministarstva osnovni preduslov za raspodjelu sredstva s pozicije ovog tekućeg transfera, kao i za provedbu svih drugih neophodnih aktivnosti vezanih za provedbu navedenih mjera podrške siromašnim domaćinstvima“, pojasnio je ministar procedure koje predstoje realizaciji podrške po ovom Programu.

Gianluca Vannini, šef odjela društvenog razvoja i civilnog društva Delegacije EU u BiH istakao je opredjeljenje EU da doprinese realizaciji ovog Programa podrške.

„Naš cilj je da se ovaj Program realizuje najefikasnije moguće i da pomoć stigne doista do onih najugroženijih, onih koji, kako se to kaže, spajaju kraj s krajem“, kazao je Gianluca Vaninni.

Više od 100 hiljada korisnika dobit će sredstva

Energetski paket podrške Europske unije Bosni i Hercegovini, vrijedan je 70 miliona eura. Uključuje sredstva za ugrožene porodice kako bi se ublažili efekti visokih cijena, te za podršku energetskoj efikasnosti kao svojevrsno ulaganje u budućnost BiH.

Od toga će polovina sredstava biti na raspolaganju kao podrška domaćinstvima za poboljšanje energetske efikasnosti, a ostatak kao podrška mikro, malim i srednjim poduzećima za poboljšanje energetske efikasnosti.

Adnan Tatar, iz Ureda Vlade Federacije za europske integracije, ranije je istakao da će više od 100 hiljada energetski siromašnih domaćinstava biti obuhvaćeno ovim programom.

“Imamo intenzivnu komunikaciju sa ovom populacijom i mnoge njihove zahtjeve smo ocijenili utemeljenima i opravdanima. Važno je naglasiti kako je ovaj plan predvidio energetsko siromaštvo, ali naše zakonodavstvo ne prepoznaje taj termin i mi smo morali osmisliti kategorije koje će odgovarati zahtjevima Europske komisije. Nadalje, ciljana kategorija su domaćinstva, a ne pojedinci, dok se sve evidencije kod nas vode po pojedincima. Zbog toga smo planirali raspisati javni poziv za stanovništvo na teritoriji FBiH koje bude ispunjavalo uvjete za apliciranje. Realizacija će ići preko Ministarstva rada i socijalne politike FBiH”, kazao je Tatar.

Govoreći o sredstvima za utopljavanje kuća i stanova Tatar je naglasio da će ovim programom EU biti obuhvaćeno 2.600 građevina u FBiH. Domaćinstva će moći dobiti polovinu od ukupnog novca potrebnog za utopljavanje.

Mikro, male i srednje kompanije, njih otprilike 264, dobit će polovinu od ukupno potrebnog novca za utopljavanje ili unapređenje energetske učinkovitosti u proizvodnom procesu. Ostatak, tj. preostalu polovinu novca moraju osigurati sami korisnici.

Ovo je prvi put da EU ide sa instrumentom budžetske podrške kako bi se pomoglo građanima BiH u ovom izazovnom vremenu. Program ima za cilj i da pomogne u privlačenju značajnih investicija za obnovljive izvore energije, odnosno osiguravanja svih potrebnih mjera za energetsku tranziciju. Iz EU su prilikom objave Programa istakli da od vlasti u BiH očekuju da što prije budu usvojene nužne reforme u oblasti energetike.

Podijelite Sadržaj

Slični Članci
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

Solarni Oktobar

Rekordno niske cijene solarne opreme

Klikom na dugme otvorit ce se ponuda

Solarni Oktobar

Rekordno niske cijene solarne opreme

Klikom na dugme otvorit ce se ponuda

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.