solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Uskoro počinje proizvodnja ‘solarnih stabala’ koja će puniti električne automobile (2023)

solarno stablo - Solvis
solarno stablo - Solvis
Sadržaj

Metalna stabla sa krošnjom solarnih panela koji proizvode električnu energiju uskoro bi mogla niknuti na parkiralištima i trgovačkim centrima u Velikoj Britaniji. Strukture, koje će uhvatiti sunčevu energiju kroz nano fotonaponsko “lišće” i pohraniti je u bateriju smještenu unutar stabla, dizajnirao je britanski startup SolarBotanic Trees kao izvor energije za punjenje električnih vozila (EV). Ova je kompanija nedavno dovršila polovični prototip uređaja i sada želi izraditi i testirati verziju u punoj veličini prije početka komercijalne proizvodnje krajem godine.

U Velikoj Britaniji infrastruktura za punjenje električnih vozila brzo raste, s više od 40.000 javnih punionica instaliranih do kraja aprila 2023. godine. Taj broj još uvijek ne prati potražnju, a Odbor za klimatske promjene Velike Britanije procjenjuje da će do 2032. biti potrebno 325 000 punjača za podršku rastućoj električnoj floti.

“U ovoj zemlji postoji ogroman nedostatak punjača pa želimo surađivati sa kompanijama koje mogu osigurati infrastrukturu za električna vozila”, kaže Chris Shelley, izvršni direktor SolarBotanic Trees.

“Brojne kompanije već nude nadstrešnice na solarni pogon, koje se protežu preko parkirnih mjesta za automobile i izgledaju poput nadstrešnice za autobuse sa solarnim panelima, ali nedostaje estetski ugodnih rješenja”, kaže Shelley. Solarna stabla, čiji su se oblici već pojavljivali u singapurskom Gardens by the Bay i nedavno u ‘Paviljonu održivosti’ na Expo 2020 u Dubaiju, mogu ponuditi upravo to, kaže on.

Dok 18 energetskih stabala predstavljenih u Dubaiju zajedno posjeduju gotovo 4000 kvadratnih metara solarnih ploča i okreću se tokom dana kako bi pratili sunčev luk, SolarBotanic Trees, koja će biti visoka oko 4,5 metara, prostorno su učinkovitija tako da se mogu lakše dodati u javne prostore. Shelley kaže da solarna kupola istovremeno pruža hladovinu i privlači luksuzne hotele, trgovačke centre, sjedišta korporacija i poslovne parkove koji žele vrhunski i vidljiv proizvod koji pokazuje njihove ekološke sklonosti.

Punjenje

SolarBotanic Trees će vjerojatno koštati između 22.000 do 30.000 dolara što je znatno više od konvencionalnog izvora solarnih panela. Imat će kapacitet proizvodnje električne energije od pet kilovata, što je tipično za standard punjača prema Energy Saving Trustu (EST), britanskoj organizaciji specijaliziranoj za rješenja s niskom razinom ugljika. S ovom izlaznom snagom bilo bi potrebno gotovo sedam sati da se automobil s baterijom od 50 kilovata napuni od 20% do 80%. “Ova brzina punjenja prikladnija je kada vozilo miruje duže vrijeme”, kaže Rachel Swiatek, programska voditeljica transporta u EST-u, dodajući da “na tržištu postoji mnogo različitih tipova punjača i izlazne snage, a svaki je prilagođen drugačijoj vrsti upotrebe.”

Startup također želi dizajnirati manju i pristupačniju verziju, od 3,2 kilovata, koja bi bila prikladna za univerzitetske kampuse, trgovačke centre, gradske centre i druge lokacije. Mogla bi se koristiti za nekoliko aplikacija, od punjenja pametnih telefona i prijenosnih računara do LED rasvjete ili elektroničkog oglašavanja. Shelley napominje da također istražuje stvaranje rješenja za solarno stablo za napajanje čvorišta za punjenje električnih skutera.

Svako će stablo biti opremljeno sistemom za pohranu energije i upravljanje energijom vođenim AI koji može povezati više stabala u lokalne mikromreže ili može povezati stablo s nacionalnom mrežom, tako da se sav proizvedeni višak energije može vratiti u opskrbu električnom energijom. To također znači da se stablo može nastaviti puniti tokom noći ili u mračnim zimskim danima kada nema sunčeve svjetlosti, piše CNN.

Električna vozila u BiH

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u 2022. godini u Bosnu i Hercegovinu je uvezeno 70 električnih automobila, što je za 22 vozila više nego što ih je uvezeno u cijeloj 2021. godini.

U cilju popularizacije električnih vozila i elektromobilnosti u Bosni i Hercegovini, državno Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa krajem prošle godine je pripremilo i predložilo novu Odluku kojom se carina na električna vozila suspenduje za 2023. godinu, odnosno kojom se produžava odluka o bescarinskom uvozu usvojena sredinom 2022. godine.

Ministarstvo je u obrazloženju navelo da bi se “primjenom povoljnije carinske stope stimulisao uvoz ove vrste automobila od čega bi Bosna i Hercegovina imala višestruku korist kako sa aspekta smanjenja zagađenja zraka i zaštite životne sredine tako i sa aspekta podizanja stepena sigurnosti saobraćaja”. Ali problem i u BiH je nedovoljan broj mjesta za punjenje električnih automobila.

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.