solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Uskoro prozjumeri u Srbiji

Sadržaj

Srbija: novi Zakon o OIE omogućiće građanima da višak energije predaju u mrežu Elektrodistribucije Srbije, a onda ga povlače kada im je to potrebno.

Elektrodistribucija Srbije će u narednih nekoliko mjeseci pripremiti nova pravila koja će omogućiti ubrzanu proceduru za priključenje solarnih elektrana na krovovima domaćinstava. Tako će građani Srbije dobiti mogućnost da postanu kupci-proizvođači (prozjumeri) – proizvođači električne energije za sopstvenu potrošnju.

Prozjumeri dobijaju mogućnost obračuna proizvedene i potrošene električne energije u skladu sa sistemom neto mjerenja. Naime, prozjumer proizvodi energiju svojom elektranom i kada proizvede više nego što može da potroši onda to predaje u distributivnu mrežu kojom upravlja elektrodistribucija, a kada proizvede manje nego što mu je potrebno, onda povlači energiju iz te mreže.

Saldo povučenih i predatih kilovat-sati se izračunava jednom godišnje i prozjumer plaća razliku između povučene i predate energije. Ako je proizveo više nego što je potrošio ne dobija ništa, prema novom Zakonu o OIE u Srbiji.

Kilovat-sati predati u mrežu obračunavaju se po istoj cijeni kao preuzeti, a fotonaponski sistemi za ovaj vid obračuna imaju jednostavniju konfiguraciju i samim tim je investicija za građane manja.

Posle usvajanja Zakona o OIE i izmena Zakona o energetici, Elektrodistribucija Srbije ima obavezu da usvoji ubrzanu proceduru za priključenje postrojenja snage do 10,8 kW, koja podrazumijeva da ova kompanija mora u roku od 30 dana da odgovori na zahtjev građana. Ova firma takođe priprema i nova pravila rada distributnog sistema.

Tags

Podijelite Sadržaj

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.