solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Usvojen Pravilnik u RS-u: uklonjena posljednja prepreka za građane – prosumere (2023)

Solarna elektrana by EMT SOLAR
Solarna elektrana by EMT SOLAR
Sadržaj

Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske (REERS) je na posljednjoj sjednici usvojila  Pravilnik o kupcima – proizvođačima. Time je uklonjena posljednja prepreka građanima i privrednicima da na svoje objekte postave solarne panele te proizvode i troše struju iz vlastite proizvodnje.

Odluka je usvojena godinu i po dana od usvajanja Zakona o obnovljivim izvorima energije kojim je propisano njegovo donošenje.

Pravilnikom je regulisano ko i kako može postati kupac – proizvođač, koja su njegova prava i obaveze, kako će se vršiti obračun i prikupljanje podataka kao i druga pitanja vezana za ovu oblast.

U nacrtu pravilnika se navodi da se solarna elektrana može graditi i priključiti na mrežu nakon što se pribavi certifikat za postrojenje.

Prije izgradnje potrebno je pribaviti elektroenergetsku saglasnost od nadležnog operatera, a graditi je može firma sa licencom koju izdaje resorno ministarstvo. Građevinska dozvola nije potrebna za elektrane do 50 kW, ako se grade na objektima koji već imaju građevinsku dozvolu.

Elektrana se priključuje na unutrašnje instalacije objekta sa posebnim mjernim mjestima, a te poslove vrši operator distributivnog sistema na zahtjev kupca.

Kupac ima pravo da proizvodi električnu energiju, da je skladišti, a eventualni višak isporuči u elektro mrežu, a primjenjivaće se šema neto mjerenja.

„Ukoliko je tokom obračunskog perioda kupac – proizvođač predao više električne energije u mrežu nego što je preuzeo, razlika se prenosi u korist kupca – proizvođača u naredni obračunski period u vidu energetskog kredita. Energetski kredit se koristi kada je količina električne energije preuzete sa mreže veća od energije koju kupac preda u mrežu“, navodi se u pravilniku.

Osnovni cilj proizvodnje struje iz solarnih panela je potrošnja za ličnu upotrebu, tako da instalisana snaga elektrane kupca – proizvođača odgovara potrošnji krajnjeg kupca, odnosno da ukupna proizvedena električna energija na godišnjem nivou bude na nivou njegove godišnje potrošnje ili manje.

U Pravilniku su definisane i obaveze Operatora distributivnog sistema. Tako je on dužan da na zahtjev kupca izda elektroenergetsku saglasnost i da 15 dana od izgradnje elektrane opremi mjerno mjesto i izda deklaraciju o priključku.

Operator će vršiti i mjerenje predate i preuzete električne energije te dostavljati podatke o proizvodnji i potrošnji.

Da bi počela njegova primjena, Pravilnik još treba biti objavljen u Službenom glasniku RS-a.

Subvencije za solarne elektrane

Elektroprivreda RS-a je prije nešto više od godinu dana objavila „Program energetske održivosti domaćinstava“ gdje je građanima ponudila da po povoljnim uslovima izgrade solarne elektrane, ali je taj projekat za sada u fazi mirovanja.

Obećano je da će 50.000 domaćinstava u RS-u dobiti priliku da postavi panele i da za nekoliko hiljada eura postanu energetski nezavisni, a svoje troškove za struju svedu na minimum te da  usput rasterete elektro mrežu.

Međutim, do sada se prijavilo nešto manje od 5.000.

Zahtjev za izmjene Zakona o PDV-u

Jedan od potencijalnih problema je i obračun i plaćanje poreza, odnosno PDV-a. Elektroprivreda RS-a je tražila hitnu izmjenu zakona na nivou BiH jer bi prema postojećem, kako oni tvrde, cijela ideja bila neisplativa.

Direktor  “Elektroprivrede Republike Srpske” /ERS/ Luka Petrović je pojasnio da bi, prema sadašnjem zakonu o PDV-u, postavljanje solarnih panela na krovove kuća bilo nepovoljno, pošto Uprava za indirektno oporezivanje BiH zahtijeva da za svu energiju koju građani preuzmu moraju da plate PDV.

On je naglasio da to nije cilj, nego da se samo plaća razlika u proizvedenim i potrošenim kilovat-časovima.

Petrović je najavio da će nakon toga biti raspisan javni poziv za izbor izvođača radova koji treba da postave solarne panele na krovove kuća.

U ERS-u su ranije rekli da očekuju da će taj projekat, koji je isplativ za građane, biti realizovan krajem ove ili početkom sljedeće godine.

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.