solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Usvojen set energetskih zakona u FBiH: velike mogućnosti za građane

solarna elektrana u bih
Sadržaj

Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio je sinoć, nakon višesatne rasprave, set energetskih zakona. Radi se o Zakonu o obnovljivim izvorima energije i efikasne kogeneracije, Zakonu o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti i Zakonu o električnoj energiji.

Za prijedloge Zakona o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti u FBiH i Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije glasalo je 55 zastupnika, dok je za Zakon o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije glasalo 53 zastupnika Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Ovi zakoni imaju za cilj unapređenje strateškog planiranja u sektoru energije te unapređenje pravnog okvira. Predviđeno je uvođenje sistema zaštite ugroženih i krajnjih kupaca električne energije, što proizlazi iz zakona EU.

Novim zakonskim rješenjem u oblasti obnovljivih izvora energije uvode se novi mehanizmi i detaljnije se definiše način obavljanja djelatnosti na tržištu. Utvrđeni su i priključak na mrežu i balansiranje, izgradnja postrojenja, upravni nadzor, regulatorno nadgledanje i inspekcija, kao i kaznene, prijelazne i završne odredbe.  Ukidaju se i obaveze pribavljanja energetskih dozvola za proizvođače do 1 megavata.

Zakon sadrži i odredbe koje se odnose na izgradnju punjenja za električne automobile.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić pozdravio je usvajanje seta ovih energetskih zakona u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

“Želim se zahvaliti svih zastupnicima koji su podržali ove vrlo važne zakone. Potvrdili su time da imaju razumijevanja za ubrzanje našeg puta u EU. Korak po korak, ali ćemo te zadatke polako rješavati. BiH je članica Energetske zajednice čime smo se obavezali da ćemo implementirati niz pravila iz EU. Stoga smo vodili računa da zakoni budu usklađeni s pravnom stečevinom EU i Evropske zajednice. Dom naroda će, ne sumnjam u to, potvrditi ove zakone”, izjavio je Nikšić.

“Prosumeri” i energetske zadruga

Posebno je važan zakon o korištenju obnovljivih izvora energije, koji otvara put ka intenzivnijem korištenju energije sunca za proizvodnju struje. On također omogućava da se proizvodnjom struje konačno počnu baviti i sami potrošači, kroz uvođenje kategorije “prosumera”.

Svako ko ima mjerno mjesto, pored njega može imati i drugo brojilo za proizvodnju, da struju proizvodi za svoje potrebe, a viškove šalje u mrežu. Prosumeri će imati mogućnost da svakog 1. aprila imaju “nuliranje” proizvodnje i potrošnje za proteklu godinu.

Uvodi se i mogućnost udruživanja više kompanija, ustanova ili građana u energetske zajednice – zadruge, kao i novi sistem podsticaja. On će zamijeniti dosadašnji sistem koji je uglavnom bio namijenjen privilegovanim proizvođačima koji su imali garantirane otkupne cijene. U bh. entitetu Republika Srpska još od prošle godine građani mogu da proizvode električnu energiju, koristeći solarne panele. Sada je konačno ta mogućnost otvorena i za građane Federacije.

“Feed in” tarife i “Feed in” premije

Novim zakonom uvode se “Feed In” tarife za mala postrojenja i “Feed In” premije za velika postrojenja. To je transparentan model javnih aukcija. Onaj ko bude ponudio najnižu tarifu ili premiju za koju želi da proizvodi električnu energiju, bit će uzet u sistem podsticaja.

FiT aukcija se sprovodi svake godine u skladu sa dostupnim tehnološkim kvotama, koje određuje Vlada FBiH na prijedlog Federalnog ministarstva rudarstva, energetike i industrije. Na drugoj strani, aukcija za velika postrojenja ili FiP aukcija je proces nadmetanja kojim se pobjedniku dodjeljuje podsticaj u vidu fiksne premije za energiju iz tih postrojenja.

Oba postupka provodi Operator za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju (OIEiEK).

Podsticanjem proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije obezbjeđuje se doprinos zaštiti okoliša i kontinuirani razvoj tržišta električne energije, te smanjenje zavisnosti od uvoza fosilnih goriva i njihovog utjecaja na okoliš.

Ipak, da bi zakon stupio na snagu treba ga potvrditi i Dom naroda Parlamenta Federacije. Podsjećamo, 26. juna su ovi zakoni trebali biti razmatrani u Domu naroda, ali su povučeni iz procedure uz obrazloženje da o njima prvo treba da se izjasni Predstavnički dom PFBiH.

Podijelite Sadržaj

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.