Solarna energija – tako jednostavna

Sunčeva svjetlost je najelegantniji izvor energije. Ona je besplatna, u izobilju i široko distribuirana, dostupna svim zemljama i svim ljudima na svijetu. Sunčeva svjetlost sija, proizvodi toplinu, oblake, fotosintezu, vitamin D…Bez nje ne bi bilo života na zemlji.  

A kada svjetlost padne na silicijumski kristal – proizvodi električnu energiju koja se naziva solarna fotonaponska energija.

A ona je tako jednostavna. Nema pokretnih dijelova koje treba održavati ili mijenjati, nema tekućina koje se zagrijavaju i hlade, nema ispušnih gasova, pepela, otpadnih voda, buke, smrada…

Sve što vam treba da bi ste proizveli svoju solarnu energiju je osunčana površina, fotonaponska oprema i malo znanja koje će te steći kroz ovu malu školu solara.

EMT SOLAR

U posljednje dvije decenije, selidbom centra tehnologije iz Njemačke u Kinu, fotonaponska industrija je ta koja najbrže raste. Nastavak sadašnje stope rasta od 40% u naredne dvije decenije omogućit će da fotonaponski sistemi budu najveći svjetski izvor energije. Međutim, da bi i dalje rastao 40% godišnje, trebat će da svi nauče ponešto o tome kako funkcionira fotonaponski sistem i da današnji investitori, instalateri i korisnici budu upoznati s principima i tehnologijama koje će omogućiti ovaj rast.

Pad cijene solarnih panela od 70% u zadnjih 10 godina je već unio vidljive promjene u svijetu, ali i u zemljama Zapadnog Balkana. Pa ipak instalirani fotonaponski sistemi u našem području zaostaju za trenutnim svjetskim trendovima. Najčešći izvor skepse je nedostatak znanja iz ove oblasti.

Mala škola solara pruža čitaocima koji nemaju profesionalnog znanja iz oblasti elektro-tehnike priliku da istražuju ovu novu tehnologiju, pobijede skepsu  i izbjegnu početničke zamke.  


marketing

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime