Kompanija Vattenfall planira koristiti struju iz solarnih parkova kako bi u Amsterdamu (Holandija) mogli skladištiti toplotnu energiju. Bojler s vodom imat će kapacitet od 150 megavata i bit će najveći u Europi, a njegovo puštanje u rad je planirano za 2024. godinu. Holandija je Vattenfallu izdala dozvolu i odobrila subvencije iz svog mehanizma SDE++ za podizanje sistema od 150 megavata za pretvaranje električne u toplotnu energiju u postrojenju kompanije u oblasti Dimen u Amsterdamu. Firma sa sjedištem u Solni kod Štokholma raspisala je tender za izgradnju i saopštila da će sredinom sljedeće godine donijeti konačnu odluku o investiciji.

“Vattenfall želi da do 2040. otpočne snabdijevati amsterdamski region u potpunosti sa održivom toplotnom energijom. Pored električnih bojlera, Vattenfall radi i na iskorištavanju drugih održivih izvora toplotne energije, poput biomase, geotermalnih izvora, toplote iz data centara i vode i otpadnih voda”, izjavila je Ulrika Jardfelt, rukovodilac sektorom toplotne energije iz kompanije Vattenfall. Instalacija bi trebala imati ima dva rezervoara, isto kao i sistem koji Wien Energie gradi u Beču.

Veliki bojler u Amsterdamu će raditi nekih 2.000 sati godišnje, uz maksimalni kapacitet od 200 megavata. Kompanija tvrdi da će efikasnost biti 99,9 odsto i da će izmjenjivačem toplote biti konvertovana energija iz otpadnih voda iz zgrada i biti skladištena u sistemu. Po projektu, postrojenje za pretvaranje električne u toplotnu energiju će biti dugačko 30 metara, široko 20 i visoko 15 metara. Kompanija je 2019. završila ovakav sistem kapaciteta 120 megavata u svom pogonu Reuter West u Berlinu i priključila ga na grijnu mrežu.

marketing

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime