solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Vinkovci planiraju da proizvode i koriste vodonik iz otpada

Ilustracija
Ilustracija
Sadržaj

Gradske vlasti u Vinkovcima planiraju da proizvode vodonik uz pomoć otpada koji bi zatim koristili u gradskom prijevozu i za grijanje.

Josip Romić, zamjenik gradonačelnika Vinkovaca, izjavio je da imaju spremnu studiju predizvodljivosti za projekat +ZEMC (Zero Emission Mobility Corridor) H2 Grada Vinkovci, čija je vrijednost procijenjena na 48 miliona eura, prenio je Index.hr.

Vinkovci su na dobrom putu da uskoro mogu razgovarati o svim koristima koje donosi ova  tehnologija, najavio je Romić.

Proizvodnja vodonika bi riješila problem nerecikliranog otpada

Koristi su, kako dodaje, rješavanje problema zbrinjavanja otpada i smanjenje troškova odvoza za građane, kao i mogućnost razvoja sistema gradskog prijevoza i grijanja na vodonik, što bi opet smanjilo troškove građana. Proizvodnjom vodonika iz otpada bi se riješio problem nagomilanog nerecikliranog otpada i dobilo, kako tvrdi, jeftino ekološko gorivo.

Romić kaže da vodonik trenutno ima malu upotrebu u snabdijevanju energijom, ali Europska unija ima ambiciozne planove, pa Vinkovci žele da to iskoriste i postanu predvodnik takve energetske politike u Hrvatskoj.

Vinkovci očekuju da postanu dio Doline vodonika

Romić je istakao da čekaju da kao lokalna samouprava postanu dio Doline vodonika Sjeverni Jadran, projekta za stvaranje tržišta vodonika, koji je počeo 1. septembra i traje šest godina. U njemu učestvuju Hrvatska, Italija i Slovenija. Plan je da firme iz tri države u okviru Doline vodonika razviju 17 pilot projekata za proizvodnju više od 5.000 tona obnovljivog vodonika godišnje.

Romić je naglasio da je dug put pred njima, ali prvi važni koraci su učinjeni. Takođe, nadaju se kako će postati perjanica nove, najsavremenije hrvatske zelene energetske priče.

Inače, od vodonika se trenutno u Evropskoj uniji dobija dva posto energije, s tim da se 95 posto proizvodi iz fosilnih goriva, prije svega prirodnog gasa.

Analize pokazuju da bi vodonik dobijen iz obnovljivih izvora energije do 2050. godine mogao osiguravati 20-50 posto potreba u saobraćaju i 5-20 posto u industriji.

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.