solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Više od 60 stručnjaka stiže na Sarajevski energetski forum 2023

Sarajevski energetski forum
Sarajevski energetski forum
Sadržaj

Sve je veći interes učesnika za Sarajevski energetski forum – SEF 2023 koji će se održati od 20. do 23. juna u hotelu Hills na Ilidži.

Organizator SEF-a je Fondacija Solarna akademija sa partnerima. Pokrovitelj foruma je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, a institucionalni partneri su entitetska ministarstva i Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora BiH.

Učešće će, između ostalih, uzeti ključni donosioci političkih, ekonomskih i finansijskih odluka. Na SEF 2023 biće održano 10 panel diskusija, 5 predavanja i prezentacija, a govoriće preko 65 stručnjaka iz BiH, regiona i EU. (Listu dosad potvrđenih panelista možete pogledati na www.sef.ba )

O regionalnom pristupu i međunarodnom karakteru skupa govori i činjenica da će panelisti biti eksperti iz regije poput dr. Janeza Kopača, bivšeg predsjednika Evropske energetske zajednice, Marka Lasića, direktora KOER-a, prve virtuelne elektrane u Hrvatskoj, dr. Gorana Majstrovića iz Energetskog instituta Hrvoje Požar iz Zagreba, Milutina Đukanovića, direktora Elektroprivrede Crne Gore, Anže Predovnika, direktora ADEX grupe i regionalne berze za trgovinu električnom energijom iz Slovenije i drugi. Tu su i domaći panelisti i autoriteti u ovoj oblasti poput dr. Elme Agić-Šabete, profesorice sa SSST-a, prof. dr. Dževada Bibića, sa Mašinskog fakulteta u Sarajevu, Maje Šuput, predsjednice Komisije za koncesije RS, dr. Emira Nezirića sa Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru, Halke Balavca, pomoćnika federalnog ministra i stručnjaka za energiju, Admira Softića, pomoćnika državnog ministra, kao i profesorice Indire Buljubašić sa Univerziteta u Tuzli… 

Na SEF-u će učestvovati I predstavnici renomiranih bh. kompanija, poput E-go, Nlogic, PORSCHE BiH, koji je jedan od partnera i sponzora foruma, te mnoge druge firme koje će imati šansu da budu u toku sa najsavremenijim rješenjima u oblasti energije.

Prisustvovat će i predstavnici elektroprivreda iz BiH i regije, kao i eksperti nadležnih regulatora za električnu energiju. Svoje učešće je potvrdio veliki broj privrednika iz Bosne i Hercegovine, ali i regije, jer tržište energijom se može posmatrati samo kao globalna mreža i odgovori na izazove moraju imati širok dijapazon mjera usmjerenih na budućnost i održivi razvoj, i tu naša država ne može ostati izolirano ostrvo. 

Bosna i Hercegovina se, kao i zemlje JIE obavezala na dekarbonizaciju, odnosno provođenje Zelene agende za Zapadni Balkan podržavajući ciljeve Unije da Evropa do 2050. bude CO2 klimatski neutralna. Obaveza naše zemlje je smanjenje emisija za više od jedne trećine do 2030. godine i dvije trećine do 2050. godine. Dekarbonizacija je neminovan proces. Još je bolniji kada su fosilna goriva glavni industrijski oslonac. Odnos instaliranog kapaciteta termolektrana na ugalj u odnosu na kapacitete na obnovljive izvore energije je 70 prema 30 posto. Potpisane obaveze treba ispuniti, a rokovi istječu. Gdje su danas BiH i zemlje regiona u procesu dekarbonizacije? Na šta su se zemlje obavezale, koji su rokovi i šta trebaju biti benefiti realizacije Sofijske deklaracije o Zelenoj agendi? U kojoj fazi su izrade integrisanih klimatskih i energetskih planova zemalja regiona sa posebnim akcentom na korištenje obnovljivih izvora energije? Ovo su samo neka od pitanja na koja ćemo dobiti odgovore tokom Sarajevskog energetskog foruma.

Nema sumnje da će Sarajevo i naša država ovim skupom dobiti bitan i respektabilan forum koji će znati odgovoriti na sve izazove moderne energetske tranzicije i dati jasne smjernice kako potencijale energije pretvoriti u šansu za ekonomski razvoj BiH i Jugoistočne Evrope.

S obzirom na aktuelnost i značaj ovih tema, kao i šansi da na ovom mjestu napravite nove poslovne mogućnosti, uspostavite kontakte i podignete svoj biznis na viši nivo, pozivamo Vas da prijavite učešće i budete UČESNIK i/ili SPONZOR ovog velikog, regionalnog, događaja u Bosni i Hercegovini.

Članice VTK/STK BiH prilikom prijave mogu da ostvare popust od 20 posto ( U prijavi na webu www.sef.ba u rubrici komentar naznačiti, preporuka VTK/STK BiH).

Više detalja o načinima prijave i registraciji potražite na web stranici www.sef.ba.

Podijelite Sadržaj

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.