solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Više od 600 zahtjeva za subvencije za energetsku obnovu kuća

Solarna elektrana by EMT SOLAR
Solarna elektrana by EMT SOLAR
Sadržaj

Više od 600 zahtjeva za subvencije za zamjenu dotrajale stolarije, izolacije ili sistema grijanja i gradnju solarnih elektrana za vlastite potrebe pristiglo je do sada na konkurs koji sprovodi Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS.  

Riječ je o projektu Evropske unije, a konkurs za dodjelu bespovratnih sredstava za ublažavanje negativnih posljedica energetske krize i podsticanja energetske tranzicije kod privrede na Balkanu raspisan je u drugoj polovini decembra.

Direktor ovog fonda Srđan Todorović kazao je za “Glas Srpske” da vlada izuzetno interesovanje stanovništva za subvencije, a najviše zahtjeva do sada je pristiglo za zamjenu stolarije i izolacije, dok se manji broj građana obratio i zbog novih kotlova i solarnih panela.

“Komisija za sprovođenje ovog poziva dokumentaciju pregleda kako pristižu zahtjevi i do sada je ih odobreno više od 200. U slučaju da dokumentacija nije potpuna, građane pozivamo telefonom i dajemo im mogućnost da u toku dana dostave potrebna dokumenta”, kazao je Todorović i dodao da dnevno zaprime na desetine zahtjeva, a do sada je najviše zahtjeva za subvencije stizalo sa područja Banje Luke.

Prema njegovim riječima, stanovnici koji iz nekog razloga budu odbijeni imaju novu mogućnost da koriguju ili obnove svoj zahtjev i dostave na adresu ovog fonda. Za učešće je, podsjetio je Todorović, potrebno priložiti tri posljednja računa za električnu energiju, na kojima mora postojati određen nivo potrošnje, kao i predračun radova na osnovu kojeg traži određen iznos novca.

“Prije svake isplate novca inženjeri koje je angažovala Evropska komisija obići će objekat i uporediti urađeno sa već dostavljenom dokumentacijom”, rekao je Todorović i dodao da će vlasnici stambenih objekata za ove namjene od fonda moći povući do 5.000 maraka, odnosno 50 posto od ukupnih troškova.

Konkurs se sprovodi po principu do isteka sredstava, bez rangiranja, a osnovni preduslov jeste to da u objektu neko živi, a to će svi koji apliciraju moći da dokažu na osnovu visine računa za električnu energiju.

Sredstva i za preduzeća

Na poziv za subvencije za unapređenje energetske efikasnosti, u smislu zamjene stolarije, fasade, sistema grijanja i ugradnju solarnih panela za proizvodnju električne energije, do sada se prijavilo i tridesetak mikro, malih i srednjih preduzeća.

Prema riječima Srđana Todorovića, na ovaj poziv je stiglo manje zahtjeva, jer je potrebno više vremena za prikupljanje dokumentacije.

“Većina ovih zahtjeva odnosi se na subvencije za proizvodnju energije za sopstvene potrebe i energetsko efikasnih sistema za zagrijavanje poslovnih objekata”, kazao je Todorović i podsjetio da je za ovu komponentu projekta, takođe, planirano više od tri miliona eura.

Subvencije i u Federaciji

Javni poziv za dodjelu sredstava iz budžetske podrške EU za provođenje mjera energetske efikasnosti tokom novembra i decembra bio je raspisan i u Federaciji (link). Za dodjelu subvencije mogli se su prijaviti svi punoljetni građani koji su vlasnici ili suvlasnici stambenih objekata na području Federacije Bosne i Hercegovine, a koji trebaju ispuniti i posebne uslove navedene u Javnom pozivu. Sredstva su se mogla dobiti za jednu od navedenih mjera:

• toplotna izolacija vanjskih zidova, stropa/krova, poda;

• zamjena vanjske stolarije (prozori i vrata);

• unaprjeđenje sistema za proizvodnju i distribuciju toplotne energije za grijanje prostora i/ili pripremu potrošne tople vode: instalacija kotlova na pelet, toplotnih pumpi, kondenzacijskih kotlova, solarnih kolektora za proizvodnju potrošne tople vode.

Ukoliko imate namjeru da na krov kuće ili poslovnog objekta postavite solarne panele koji će osigurati električnu energiju i za vašu toplotnu pumpu, EMT SOLAR je kompanija koja radi po sistemu „ključ u ruke“, što podrazumijeva ne samo nabavku najkvalitetnije opreme, već i sve poslove oko pribavljanja potrebnih dozvola i definisanja optimalnih poslovnih modela za svaku investiciju.

Iskoristite posebnu ponudu EMT SOLAR za prosumere, sa akcijskim cijenama. Za više informacija pošaljite upit na email: info@solarno.net ili pozovite 033 444 310.

Podijelite Sadržaj

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.