solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Vjetar i solarna energija proizvodit će više od trećine globalne energije do 2030. godine

mostar_-_solarna_elektrana_na_krovu_by_emt_solar
Table of Contents

Proizvodnja električne energije iz vjetra i solarna energija na putu su da čine više od trećine izvora električne energije do 2030., stoji u izvještaju američkog Instituta Rocky Mountain (RMI), objavljenom u četvrtak.

Sultan al-Džaber, predsjednik idućeg UN-ova samita o klimi COP28, pozvao je ove godine da se do 2030. utrostruči proizvodnja energije iz obnovljivih izvora kako bi se smanjila emisija stakleničkih gasova i pridonijelo ostvarenju pariških klimatskih ciljeva iz 2015. godine.

Eksponencijalni rast tog sektora znači da bi projekti dobivanja struje od energije vjetra i solarne energije mogli generirati najmanje 33 posto globalne struje, u odnosu prema 12 posto sada, što bi omogućilo smanjenje korištenja fosilnih goriva za dobivanje energije i jeftiniju energiju, navodi se u izvještaju.

RMI, američka nevladina organizacija koja se bavi čistom energijom, provela je istraživanje u partnerstvu s Bezosovim Fondom za Zemlju, fondom vrijednim 10 milijardi dolara koji je osnovano vlasnik Amazona Jeff Bezos kako bi pomogao u potrazi za rješenjima za klimatske promjene.

“Korist od brzog razvoja obnovljivih izvora energije veća je energetska sigurnost i neovisnost, plus dugoročna deflacija cijene energije jer što više te tehnologije postavite, to je jeftinije”, rekao je Kingsmill Bond, visoki dužnosnik RMI-ja.

Poziv na akciju

Uprkos onima koji kažu da su nepremostive barijere energetskoj tranziciji posvuda, rast se nastavlja. Dok su barijere specifične i lokalne, rješenja su generička i globalna i nastavit će nadjačavati otpor promjenama. Kao rezultat toga, brzi rast će dovesti do utrostručenja proizvodnje solarne energije i vjetra do 2030. godine, dok će brži rast značiti četverostruko povećanje proizvodnje, kako bi se proizvelo više od 14.000 teravat sati (TWh) i prestiglo zalihe fosilnih goriva.

U izvještaju se navodi i da je ovo poziv na akciju, a ne trenutak za sjedenje. Širom svijeta, zemlje, u partnerstvu s privatnim sektorom, trebaju izgraditi mreže, promijeniti zakone o dozvolama, povećati fleksibilnost rješenja, poboljšati regulatorne i tržišne sisteme i ubrzati implementaciju na globalnom jugu.

Ukoliko planirate gradnju solarne elektrane EMT SOLAR je firma specijalizovana za poslove projektiranja, prodaje, instalacije i održavanja fotonaponskih solarnih sistema.

Krenite u solarnu budućnost uz najbolje u ovoj oblasti. Za početak ispunite kratki anketni upitnik i pregledajte sekcije na našem specijalizovanom portalu Solarno.net

Podijelite Sadržaj

Slični Članci
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

Solarni Oktobar

Rekordno niske cijene solarne opreme

Klikom na dugme otvorit ce se ponuda

Solarni Oktobar

Rekordno niske cijene solarne opreme

Klikom na dugme otvorit ce se ponuda

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.