solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Vjetar i solarna energija proizvodit će više od trećine globalne energije do 2030. godine

mostar_-_solarna_elektrana_na_krovu_by_emt_solar
mostar_-_solarna_elektrana_na_krovu_by_emt_solar
Sadržaj

Proizvodnja električne energije iz vjetra i solarna energija na putu su da čine više od trećine izvora električne energije do 2030., stoji u izvještaju američkog Instituta Rocky Mountain (RMI), objavljenom u četvrtak.

Sultan al-Džaber, predsjednik idućeg UN-ova samita o klimi COP28, pozvao je ove godine da se do 2030. utrostruči proizvodnja energije iz obnovljivih izvora kako bi se smanjila emisija stakleničkih gasova i pridonijelo ostvarenju pariških klimatskih ciljeva iz 2015. godine.

Eksponencijalni rast tog sektora znači da bi projekti dobivanja struje od energije vjetra i solarne energije mogli generirati najmanje 33 posto globalne struje, u odnosu prema 12 posto sada, što bi omogućilo smanjenje korištenja fosilnih goriva za dobivanje energije i jeftiniju energiju, navodi se u izvještaju.

RMI, američka nevladina organizacija koja se bavi čistom energijom, provela je istraživanje u partnerstvu s Bezosovim Fondom za Zemlju, fondom vrijednim 10 milijardi dolara koji je osnovano vlasnik Amazona Jeff Bezos kako bi pomogao u potrazi za rješenjima za klimatske promjene.

“Korist od brzog razvoja obnovljivih izvora energije veća je energetska sigurnost i neovisnost, plus dugoročna deflacija cijene energije jer što više te tehnologije postavite, to je jeftinije”, rekao je Kingsmill Bond, visoki dužnosnik RMI-ja.

Poziv na akciju

Uprkos onima koji kažu da su nepremostive barijere energetskoj tranziciji posvuda, rast se nastavlja. Dok su barijere specifične i lokalne, rješenja su generička i globalna i nastavit će nadjačavati otpor promjenama. Kao rezultat toga, brzi rast će dovesti do utrostručenja proizvodnje solarne energije i vjetra do 2030. godine, dok će brži rast značiti četverostruko povećanje proizvodnje, kako bi se proizvelo više od 14.000 teravat sati (TWh) i prestiglo zalihe fosilnih goriva.

U izvještaju se navodi i da je ovo poziv na akciju, a ne trenutak za sjedenje. Širom svijeta, zemlje, u partnerstvu s privatnim sektorom, trebaju izgraditi mreže, promijeniti zakone o dozvolama, povećati fleksibilnost rješenja, poboljšati regulatorne i tržišne sisteme i ubrzati implementaciju na globalnom jugu.

Ukoliko planirate gradnju solarne elektrane EMT SOLAR je firma specijalizovana za poslove projektiranja, prodaje, instalacije i održavanja fotonaponskih solarnih sistema.

Krenite u solarnu budućnost uz najbolje u ovoj oblasti. Za početak ispunite kratki anketni upitnik i pregledajte sekcije na našem specijalizovanom portalu Solarno.net

Podijelite Sadržaj

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.