solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Vlada FBiH uduplala naknade za obnovljive izvore

Sadržaj

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na 203. hitnoj sjednici održanoj 04.03.2021. godine, donijela Odluku o utvrđivanju potrebnog iznosa naknade za poticanje i jediničnog iznosa naknade za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije za 2021. godinu, u visini 0,005072 KM/kWh. Zakonom o korištenju OIEiEK je propisana obaveza plaćanja naknade za podsticanje proizvodnje električne energije iz OIEiEK svih potrošača električne energije i ista se iskazuje kao posebna stavka na računu za električnu energiju.

Ukupna naknada predstavlja proizvod jedinične naknade i ukupno obračunate potrošnje električne energije u kWh. Jedinični iznos naknade za podsticanje proizvodnje iz OIE je do septembra prošle godine iznosio 0,002555 KM/kWh da bi bila povećana na 0,004727 KM/kWh, a šest mjeseci kasnije, narasla na 0,005072 KM/kWh.

Prostom računicom se dolazi do podatka da je Vlada FBiH u zadnjih šest mjeseci povećala naknade potrošačima za 98,5%, dok je Vlada RS početkom ove godine snizila naknade za 15%, na 0,0064 KM/kWh.

Tags

Podijelite Sadržaj

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.