U izdanju 87/21 Službenih novina FBiH na stranici 5, objavljen je Ponovni javni oglas za izbor i imenovanje direktora Operatora za OIEiEK Federacije Bosni i Hercegovine. Oglas teče petnaest dana od dana objavljivanja u petak, 29.oktobra 2021. godine.

Nakon smjene Boriše Misirače prošle godine, te istekom Akcionog plana za obnovljive izvore FBiH (APOEF) 31. decembra 2020. godine, ovaj dio energetskog sektora doživio je znatno smanjenje privatnih investicija. Misirača je, nakon imenovanja 2016. godine, afirmisao izgradnju solarnih elektrana, naročito onih najmanjih, mikro-postrojenja do 23 kW, što je dovelo do velike popularizacije solara kod malih investitora.

EMT SOLAR

Očito nesnalaženje i evidentna pasivnost imenovanog V.D. Željka Dolečeka produbila je krizu, pa su mnogi domaći i inostrani investitori počeli zaobilaziti Federaciju BiH, iako je do tada ona bila jedno od najprosperitetnijih područja za izgradnju solarnih elektrana snaga do 1 MW.

Neki investitori povezuju ovo stanje sa funkcijom koju je do imenovanja obavljao Doleček. Naime on je i predsjednik Udruženju proizvođača električne energije iz obnovljivih resursa u Bosni i Hercegovini – APEOR, u kojem dominiraju investitori u mini-hidroelektrane. Doleček je u više navrata u medijima branio i afirmisao dalju izgradnju mini-hidroelektrana, iako je javnost i struka u BiH protestvovala protiv izdavanja novih dozvola za gradnju MHE.

marketing

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime