solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Vlada FBiH o izdavanju dozvola za 2 solarne elektrane u Mostaru

Solarne elektrane by EMT SOLAR
Solarne elektrane by EMT SOLAR
Sadržaj

Vlada Federacije BiH usvojila je informacije Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o aktivnostima u postupku izdavanja energetskih dozvola za izgradnju solarne elektrane “Lena 1” i “Lena 2”.

Data je i prethodna saglasnost ovom ministarstvu u postupku izdavanja energetskih dozvola za izgradnju ove dvije solarne elektrane instalisane nazivne snage po 75 MW i odobrene snage priključenja po 75 MW, koje se planiraju graditi u Mostaru.

Za FNE „Lena 1” planirana godišnja proizvodnja električne energije je od 101.731 MWh, a planira se graditi na lokalitetu Miljkovići. Planirana godišnja proizvodnja električne energije za FNE „Lena 2” je od 104.256 MWh, a planira se graditi na lokalitetu Pologa.

Premijer Federacije BiH zadužen je da ove informacije sa zaključcima uputi Parlamentu FBiH na razmatranje i usvajanje, kako bi Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije moglo pristupiti aktivnostima propisanim Uredbom o postupku, kriterijumu, formi i sadržaju zahtjeva za izdavanje energetske dozvole za izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih proizvodnih postrojenja, na izdavanju energetskih dozvola za ove solarne elektrane.

U informacijama je, između ostalog, navedeno da će razvoj fotonaponskih elektrana na lokaciji Grada Mostara biti od općeg značaja za lokalnu i regionalnu zajednicu u smislu proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora uz smanjenu emisiju stakleničkih plinova. Također, pored prihoda koje će ostvarivati FNE, ostvarilo bi se i smanjenje emisija CO₂. Ovim konceptom ostvarile bi se i uštede na emisijama polutanata SO₂, NOx i čvrstih čestica.

U informacijama su navedene i realizovane i aktivnosti koje su u toku, kao i planovi za naredni period.

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.