solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Vlada Sjeverne Makedonije naredila gradnju solarne elektrane

Sadržaj

Vlada Sjeverne Makedonije zadužila je državnu elektroprivredu (ESM) da pripremi sve neophodne dokumente za izgradnju fotonaponske elektrane snage 350 megavata (MW). Po kapacitetu, to će biti najveća solarna elektrana u zemlji i regionu, te kao takva spada i u jednu od najvećih u Europi. Elektrana će biti instalirana u blizini grada Štipa, na zemljištu predviđenom za izgradnju teretnog aerodroma. Sjeverna Makedonija je od izgradnje teretnog aerodroma odustala još prošle godine jer investicija u baznim procjenama nije bila isplativa, što je dovelo do finalnih izmjena dugoročnog plana državnih investicija.

Izgradnja solarnih elektrana u Sjevernoj Makedoniji se trenutno nalazi u velikoj ekspanziji. Prije nekoliko nedjelja, Vlada je izabrala tursku kompaniju Fortim Energy Electric i bugarsku kompaniju Solarpro Holding za izgradnju dvije solarne elektrane ukupne snage 100 MW. U toku je i izgradnja solarnih elektrana na privatnom i državnom zemljištu instalirane snage od 56 MW, kao i postrojenja od 10 MW u rudniku uglja Oslomej. Zemlja je zacrtala da do kraja ove godine ima solarne elektrane snage 200 MW, a do kraja 2024.  godine 400 MW, kako bi udio obnovljivih izvora u proizvodnji električne energije dostigao 50%. Planirana elektrana bit će među pet najvećih u Europi, zajedno sa elektranama Nunez de Balboa (500 MW) i Mula (skoro 500 MW) u Španiji, te Cesta snage 300 MW koja se nalazi u Francuskoj.

Tags

Podijelite Sadržaj

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.