14 C
Sarajevo
Ponedjeljak, Mart 27, 2023

Vlada Slovenije subvencionira projekte solarne energije sa cijenama iznad 100 eura po MWh

Najčitanije

Agencija za energetiku Slovenije je na posljednjem javnom pozivu za državnu potporu odobrila zahtjeve za subvencije za 36 fotonaponskih elektrana.

Završen je jedanaesti krug selekcije projekata za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora u visoko efikasnim objektima iz javnog poziva koji je objavila Agencija za energetiku Slovenije.

Agencija je do roka zaprimila 51 prijavu za projekte proizvodnih uređaja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora i kombinovanih toplotnih i elektrana visoke efikasnosti, ukupne nazivne električne snage 13.815 MW.

Odobrene su subvencije za 43 projekta ukupne nazivne električne snage od 12.231 MW. Među njima je 36 projekata solarnih elektrana snage od samo 45 kW do 1,3 MW, objavila je Agencija za energetiku Slovenije.

Vlada pokriva razliku između prihvaćene cijene za projekat i referentne cijene električne energije, za planiranu godišnju proizvodnju objekta. Otkup proizvedene električne energije je zagarantovan.

Ponuđene cijene električne energije iz odabranih fotonaponskih jedinica iznosile su 70,23 eura po MWh do 107,34 eura po MWh. Dva projekta imaju cijene iznad 100 eura po MWh.

U prethodnom krugu, odobrene cijene solarne energije kretale su se između 65,72 eura po MWh i 82,75 eura po MWh, što znači da je najviša skočila 29,7% u odnosu na prethodnu godinu.

Agencija za energetiku Slovenije odobrila subvencije za 36 projekata solarne energije (tabela sa prijavljenim projektima Agencije za energetiku Slovenije)

Ukupno 12,23 MW ulazi u šemu državne podrške, od čega je 11,87 MW iz projekata solarne energije.

Agencija za energetiku Slovenije zaprimila 51 prijavu na Javni poziv

Na Javni poziv u roku je podnesena ukupno 51 prijava. Program je za obnovljive i kombinovane toplotne i elektrane visoke efikasnosti, isključujući one na fosilni gas, snage do 10 MW. Vjetroelektrane mogu imati maksimalno 50 MW nominalno.

Ukupan iznos raspoloživih sredstava iz ovog poziva je 10 miliona eura.

BiH još čeka na odgovarajuće propise

U Bosni i Hercegovini je korištenje obnovljivih izvora u proizvodnji struje još sporedna tema, što je nedopustivo s obzirom na ogromne potencijale za njihovu upotrebu, ali i na činjenicu da bi podrška izgradnji vlastitih solarnih postrojenja predstavljala dugoročnu podršku poslovanju privrednih subjekata, pogotovo izvozno orijentisanih.

Oslanjajući se na izdašnost prirodnih izvora energije na Balkanu i mogućnost ušteda koje im garantuje izgradnja vlastitih proizvodnih kapaciteta, investitori u obnovljive izvore energije biraju najbolje, kako bi pravovremeno i kvalitetno implementirali svoje poslovne planove za evropsku budućnost sa net-zero karbona.

Energetski zakoni koji su trenutno u parlamentarnoj proceduri, trebalo bi da olakšaju procedure pribavljanja dozvola, povećaju diverzifikaciju obnovljivih izvora energije i naprave više reda na tržištu električne energije, ali i u postupcima izgradnje novih postrojenja.

Specijalnosti u inovativnim finansijskim i poslovnim energetskim modelima koje nudi kompanija EMT SOLAR korisne su investitorima kod izbora najboljeg načina realizacije investicija, a sistem „ključ u ruke“ podrazumijeva kvalitetno planiranje i najbolju opremu na tržištu solara, kao i podršku stručnog kadra u svim poslovima oko pribavljanja potrebnih dozvola i definisanja optimalnih poslovnih modela za investiciju.

Ispunite kratki anketni upitnik i pregledajte sekcije na našem specijalizovanom portalu Solarno.net.

- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Najnovije

BA