solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Za ugradnju solarnih panela 10 posto subvencija

Građanima Crne Gore subvencije za ugradnju solarnih panela
Građanima Crne Gore subvencije za ugradnju solarnih panela
Sadržaj

Građani Crne Gore imaju mogućnost dobijanja subvencija za ugradnju solarnih panela.

Izvršni direktori Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i Eko-fonda, Ivan Bulatović i Draško Boljević, potpisali su u Podgorici Sporazum o zajedničkom financiranju i realizaciji projekta ‘Solari 5000+ (70 MW)’ za fizičke i pravne osobe. Sporazumom je predviđeno da Eko-fond učestvuje u projektu dodjelom subvencija za ugradnju solarnih panela u iznosu 10 posto od vrijednosti investicije.

“Izuzetno mi je drago što, sklapanjem ovog sporazuma, nastavljamo vrlo uspješnu saradnju s Eko-fondom, na zadovoljstvo svih učesnika u projektu, posebno krajnjih korisnika”, istaknuo je Bulatović.

“Vrlo smo zadovoljni s dosadašnjom saradnjom, tako da sam siguran da ćemo uspješno realizirati i projekt ‘Solari 5000+‘”, izjavio je Boljević.

Sporazum je nastavak uspješne saradnje koja je počela 2021. godine, u sklopu projekta ‘Solari 3000+’ i ‘Solari 500+’, saopćila je EPCG.

Solari+ za ugradnju solarnih panela

solarne elektrane u bih

Elektroprivreda Crne Gore je prije nekoliko godina odlučila da domaćinstvima i firmama ponudi ugradnju solarnih panela, tako što će ova kompanija obaviti cijeli posao – uzeti kredit za finansiranje radova, nabaviti opremu i instalirati je po sistemu „ključ u ruke“.

Građani nakon toga moraju da otplate investiciju u mjesečnim ratama u narednih pet do deset godina, s tim da ta rata neće biti veća od njihovog prosječnog računa za struju. Kada se završi otplata, električna energija za potrošača, kako kažu u EPCG, postaje gotovo besplatna.

Da je pokretanje programa Solari EPCG bio pravi pogodak govori podatak da je na prvom javnom pozivu za ugradnju solarnih panela, raspisanom u novembru 2021, za projekte Solari 3.000 za domaćinstva (do 10 kW) i Solari 500 (do 30 kW) za firme, stiglo više od 14.000 prijava. Razlog je vjerovatno i taj što je Crna Gora omogućila da građani dodatno zarade tako što će viškove struje koje proizvedu, a ne potroše, moći da prodaju EPCG. 

Crna Gora ima prirodne pogodnosti za korišćenje zelene energije. Solarni potencijal zemlje je jedan od najvećih u Jugoistočnoj Evropi. Podgorica, na primjer, ima više od 2.000 sunčanih sati godišnje, dok je broj sunčanih sati u Crnoj Gori od 1.300 do 2.000 sati. Usporedbe radi, u Njemačkoj je broj sunčanih sati od 1.000 do 1.200, a već su izgradili solarnih elektrana snage preko 50 GW sati.

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.