solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Zašto je gradnja solarne elektrane na krovu proizvodne hale dobra poslovna ideja? (2023)

Sarajevo - solarna elektrana by EMT SOLAR
Sarajevo - solarna elektrana by EMT SOLAR
Sadržaj

Potencijal koji BiH ima u oblasti obnovljivih izvora energije je veliki, slažu se svi relevantni stručnjaci. Zato je posljednjih godina povećan interes za gradnju solarnih elektrana. Postoji nekoliko razloga zbog kojih trebate graditi solarnu elektranu na krovu svog privrednog ili proizvodnog objekta.

Smanjenje troškova

Postavljanje solarnih panela na krovu privrednog ili proizvodnog objekta može značajno smanjiti troškove električne energije. Ovo može biti posebno korisno za kompanije koje troše velike količine energije, kao što su tvornice ili skladišta.

Proizvodnja vlastite energije

Postavljanje solarnih panela na krovu omogućava kompanijama da proizvode vlastitu električnu energiju umjesto da je kupuju od distributera električne energije. To može pomoći u smanjenju ovisnosti o javnoj mreži i smanjenju rizika od nestanka struje. Ovo zahtjeva registriranje vašeg poslovnog subjekta kao proizvođača električne energije, ali se svakako može isplatiti. Procedura za registraciju u BiH nije zahtjevna i možete sve završiti za manje od mjesec dana.

Ekološki aspekt

Korištenje solarnih panela za proizvodnju električne energije može pomoći u smanjenju emisija stakleničkih plinova i drugih zagađivača. Ovo je posebno važno za kompanije koje se bave izvozom I tako žele poboljšati svoj karbonski otisak. Za tri godine je planirano uvođenje sistema određivanja cijena i trgovine CO2, što bi moglo skupo da košta sve one koji i dalje budu koristili ugalj kao osnovni izvor energije.

Dostupnost površine

Kompanije koje imaju malo ili nimalo dostupnog okolnog zemljišta mogu iskoristiti svoj krov za postavljanje solarnih panela i tako proizvoditi vlastitu električnu energiju.

Isplati li se graditi solarnu elektranu

Kada razmišljamo o vlastitoj solarnoj elektrani, prvo se postavlja pitanje kolika bi bila investicija i isplati li se uopće izgradnja solarne elektrane. Obzirom da nam sunce sja besplatno, dobra je ideja izgraditi solarnu elektranu jer nam daje struju koju možemo koristiti za sebe ili prodati. Na taj način koristimo obnovljivi izvor energije, a pritom ne zagađujemo okolinu.

Cijena izgradnje solarne elektrane ovisi o tome koliko električne energije trošite. Možete očekivati ​​da će se vaša investicija isplatiti za manje od 8 godina, dok je životni vijek prosječne kvalitetne solarne elektrane oko 30 godina. Nakon što instalirate elektranu, mjesečni trošak električne energije bit će smanjen za čak 75%. To znači da se investicija svakako isplati.

S druge strane, brojne su mogućnosti za dobijanje podsticaja za gradnju solarnih elektrana, a te mogućnosti će u narednim godinama biti još veće. Nedavno je Vlada Federacije usvojila program podsticaja za poljoprivredu, u kojem su milioni konvertibilinih maraka predviđeni za subvencioniranje izgradnje solarnih elektrana na objektima za vlastitu potrošnju.

Zato, ako želite krenuti u smjeru energetske efikasnosti, unaprijediti vaše poslovanje, aktivno brinuti o budućnosti i tako povećati snagu vašeg brenda, razmislite o solarnim elektranama. Osim što ste sami sebi dovoljni za struju, možete je i prodati i poprilično zaraditi. Cijena vaše nekretnine također će porasti. Ujedno ćete dati značajan doprinos zaštiti okoliša, jer domaća elektrana ne ispušta ugljen dioksid, čime se osigurava minimalni karbonski otisak.

Koraci koji prethode gradnji solarne elektrane

Projektovanje solarno elektrane: Projektovanje uključuje odabir tehnologije, veličine i oblika panela, vrstu konstrukcije i druge tehničke detalje.

Gradnja: Gradnja uključuje provjeru statike i sigurnosti krova, eventualnu prilagodbu krovišta ili pripremu zemljišta (ovisno o lokaciji), postavljanje panela, izgradnju infrastrukture za povezivanje s mrežom i druge detalje.

Održavanje: Nakon izgradnje, solarna elektrana zahtijeva redovno održavanje kako bi osigurala najbolje performanse. To uključuje čišćenje panela, nadzor nad radom sistema i otklanjanje eventualnih kvarova.

Ukratko, izgradnja solarne elektrane podrazumijeva kompleksan proces koji uključuje projektiranje, gradnju i održavanje, a sve to vam može ponuditi kompanija EMT SOLAR i to po sistemu ključ u ruke. Radi se o firmi koja je licencirana za 18 različitih poslova mjerenja i ispitivanja u oblasti elektro i fotonaponske tehnike.

Krenite u solarnu budućnost uz najbolje u ovoj oblasti. Za početak ispunite ovaj kratki anketni upitnik.

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.