solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Zbog solarnih elektrana  školama su potrebna nova zanimanja (2023)

Table of Contents

Centar za ekologiju i energiju Tuzlanskog kantona sa partnerima iz Švicarske i  Bosne i Hercegovine organizirao je radionice osnova instaliranja i montiranja fotonaponskih sistema za nastavno osoblje Elektrotehničke i Građevinsko-geodetske škole. Cilj je da se u jednoj od škola pokrene novo zanimanje, a u drugoj program edukacije i obuke za odrasle, imajući u vidu da tržište rada sve više traga za novim inovativnijim zanimanjima, prenosi Federalna.ba.

Obnovljivi izvori energije, solarni paneli, montaža i inastalacija fotonaponskih sistema obilježit će budućnost. Istakli su ovo predavači iz Švicarke, koji su svoje znanje podijelili s profesorima Elektrotehničke i Građevinsko-geodetske škole u Tuzli. Obrazovni sistem se, kažu, mora uskladiti s tržištem rada.

“Veoma je važno da se u Bosni i Hercegovini osnuje jedno novo zanimanje u kojem će osobe biti sposobne raditi i građevinski i elektrotehnički segment posla. Potreba za instaliranjem fotonaponskih sistema će biti sve veća, a samim tim će se otvarati i radna mjesta“, istakao je predavač iz Švicarske Jurg Heldstab.

Tako bi Elektrotehnička škola uskoro mogla dobiti novi smjer koji će značiti sigurno zaposlenje u budućnosti, a Građevinska škola će otvoriti program edukacije i obuke odraslih koji sve češće pokazuju potrebu za prekvalifikacijama.

“Planiramo da se naš nastavni kadar osposobi kako bi bili spremni da obrazujemo možda i učenike, ali ono što je naš zadatak u ovom projektu je obrazovanje i obuka odraslih”, ističe Kadrija Ibišević, direktor Građevinsko-geodetske škole, Tuzla.

“Kod nas je zapravo u fokusu zanimanje monter fotonaponskih sistema, jer nas tržište rada tjera da omogućimo učenicima, ali i svršenicima da budu osposobljeni za takvu vrstu usluge”, dodao je Elmir Tokić, šef Odsjeka za informatizaciju i opće poslove Ministarstva obrazovanja i nauke TK-a.

Radionice koje su održane su samo prvi korak u kojem su školama predstavljene nove mogućnosti i obučeni kadrovi, a na nadležnima je sada da iskoriste priliku i djeluju u skladu sa potrebama.

“Da oni sagledaju mogućnost i naprave sve pripreme za organiziranje edukacije odraslih i brze prekvalifikacije i uvođenja novog zanimanja koje će omogućiti novim našim generacijama i učenicima da budu obučeni na koji način da montiraju i instaliraju fotonaponske sisteme, da cijeli proces od početka do kraja završe”, naglasila je Džemila Agić, direktorica Centra za ekologiju TK-a.

Ovim se novim generacijama, ali i onima koji odluče promijeniti zanimanje, pruža prilika da se pokažu na tržištu rada, a samim tim i ostanu u Bosni i Hercegovini.

Solarni potencijal BiH

Bosnu i Hercegovinu je zahvatila prava ekspanzija u oblasti obnovljivih izvora energije. Izuzetno je popularna gradnja solarnih elektrana na velikim privrednim objektima, ali i manjih sistema od 23kW za prodaju električne energije. Oni služe kao svojevrsna mini firma koja vlasnicima donosi konstantne i vrlo unosne mjesečne i godišnje prihode. Treba uzeti u obzir i činjenicu da vijek trajanja solarne elektrane iznosi i do 30 godina.

Procjene govore da će Bosna i Hercegovina do 2030. godine imati oko 3 GW isplativog solarnog potencijala. Pretvoreno u novac, radi se o milijardama maraka.

Ako razmišljate o gradnji solarne elektrane, uz pomoć koje bi snizili troškove električne energije i do 100%, uz povrat investicije od 5 do 7 godina, kompanija EMT SOLAR prednost daje kvaliteti usluge, pažljivo odabranim proizvodima i visokim standardima. Zadovoljni kupci koji cijene kvalitet i inovativnost su naš cilj.

Krenite u solarnu budućnost uz najbolje u ovoj oblasti. Za početak ispunite kratki anketni upitnik i pregledajte sekcije na našem specijalizovanom portalu Solarno.net

Podijelite Sadržaj

Slični Članci
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

Solarni Oktobar

Rekordno niske cijene solarne opreme

Klikom na dugme otvorit ce se ponuda

Solarni Oktobar

Rekordno niske cijene solarne opreme

Klikom na dugme otvorit ce se ponuda

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.