solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Zbog solarnih elektrana  školama su potrebna nova zanimanja (2023)

Sadržaj

Centar za ekologiju i energiju Tuzlanskog kantona sa partnerima iz Švicarske i  Bosne i Hercegovine organizirao je radionice osnova instaliranja i montiranja fotonaponskih sistema za nastavno osoblje Elektrotehničke i Građevinsko-geodetske škole. Cilj je da se u jednoj od škola pokrene novo zanimanje, a u drugoj program edukacije i obuke za odrasle, imajući u vidu da tržište rada sve više traga za novim inovativnijim zanimanjima, prenosi Federalna.ba.

Obnovljivi izvori energije, solarni paneli, montaža i inastalacija fotonaponskih sistema obilježit će budućnost. Istakli su ovo predavači iz Švicarke, koji su svoje znanje podijelili s profesorima Elektrotehničke i Građevinsko-geodetske škole u Tuzli. Obrazovni sistem se, kažu, mora uskladiti s tržištem rada.

“Veoma je važno da se u Bosni i Hercegovini osnuje jedno novo zanimanje u kojem će osobe biti sposobne raditi i građevinski i elektrotehnički segment posla. Potreba za instaliranjem fotonaponskih sistema će biti sve veća, a samim tim će se otvarati i radna mjesta“, istakao je predavač iz Švicarske Jurg Heldstab.

Tako bi Elektrotehnička škola uskoro mogla dobiti novi smjer koji će značiti sigurno zaposlenje u budućnosti, a Građevinska škola će otvoriti program edukacije i obuke odraslih koji sve češće pokazuju potrebu za prekvalifikacijama.

“Planiramo da se naš nastavni kadar osposobi kako bi bili spremni da obrazujemo možda i učenike, ali ono što je naš zadatak u ovom projektu je obrazovanje i obuka odraslih”, ističe Kadrija Ibišević, direktor Građevinsko-geodetske škole, Tuzla.

“Kod nas je zapravo u fokusu zanimanje monter fotonaponskih sistema, jer nas tržište rada tjera da omogućimo učenicima, ali i svršenicima da budu osposobljeni za takvu vrstu usluge”, dodao je Elmir Tokić, šef Odsjeka za informatizaciju i opće poslove Ministarstva obrazovanja i nauke TK-a.

Radionice koje su održane su samo prvi korak u kojem su školama predstavljene nove mogućnosti i obučeni kadrovi, a na nadležnima je sada da iskoriste priliku i djeluju u skladu sa potrebama.

“Da oni sagledaju mogućnost i naprave sve pripreme za organiziranje edukacije odraslih i brze prekvalifikacije i uvođenja novog zanimanja koje će omogućiti novim našim generacijama i učenicima da budu obučeni na koji način da montiraju i instaliraju fotonaponske sisteme, da cijeli proces od početka do kraja završe”, naglasila je Džemila Agić, direktorica Centra za ekologiju TK-a.

Ovim se novim generacijama, ali i onima koji odluče promijeniti zanimanje, pruža prilika da se pokažu na tržištu rada, a samim tim i ostanu u Bosni i Hercegovini.

Solarni potencijal BiH

Bosnu i Hercegovinu je zahvatila prava ekspanzija u oblasti obnovljivih izvora energije. Izuzetno je popularna gradnja solarnih elektrana na velikim privrednim objektima, ali i manjih sistema od 23kW za prodaju električne energije. Oni služe kao svojevrsna mini firma koja vlasnicima donosi konstantne i vrlo unosne mjesečne i godišnje prihode. Treba uzeti u obzir i činjenicu da vijek trajanja solarne elektrane iznosi i do 30 godina.

Procjene govore da će Bosna i Hercegovina do 2030. godine imati oko 3 GW isplativog solarnog potencijala. Pretvoreno u novac, radi se o milijardama maraka.

Ako razmišljate o gradnji solarne elektrane, uz pomoć koje bi snizili troškove električne energije i do 100%, uz povrat investicije od 5 do 7 godina, kompanija EMT SOLAR prednost daje kvaliteti usluge, pažljivo odabranim proizvodima i visokim standardima. Zadovoljni kupci koji cijene kvalitet i inovativnost su naš cilj.

Krenite u solarnu budućnost uz najbolje u ovoj oblasti. Za početak ispunite kratki anketni upitnik i pregledajte sekcije na našem specijalizovanom portalu Solarno.net

Podijelite Sadržaj

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.