solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Solarne elektrane u BiH: škola u Klokotnici će proizvoditi struju

Solarna elektrana u BiH by EMT SOLAR
Solarna elektrana u BiH by EMT SOLAR
Sadržaj

Osnovna  škola „Klokotnica“ u Doboj Istoku, proizvodit će struju za svoje potrebe. Počelo je testiranje solarne elektrane izgrađene na krovu objekta, a nakon završetka tog procesa solarna elektrana će i zvanično biti puštena u rad.

Struju proizvedenu na ovaj način škola će koristiti za vlastite potrebe čime će se ostvariti značajne uštede sredstava za troškove električne energije, a što će u konačnici moći biti usmjereno u druge projekte kojima će se poboljšati obrazovni proces i uslovi za školovanje.

Projektom obuhvaćene četiri škole u BiH

Škola „Klokotnica“ je jedna od prvih osnovnih škola u Bosni i Hercegovini koja je u sklopu projekta “Sunčane škole”, a zahvaljujući donaciji Fonda otvoreno društvo BiH i MKF Partner, dobila ovakvu elektranu.

“Ovo je pionirski i revolucionarni korak u pogledu zelene tranzicije školskih objekata u Tuzlanskom kantonu. Osim ove škole Ministarstvo je dalo saglasnost za realizaciju ovakvih projekata na još tri objekta u našem kantonu, a u narednom periodu očekujemo da ćemo imati desetak škola u kantonu koje će biti opremljene ovakvim panelima. Sve to će u konačnici, investiranjem ušteđenih sredstava, značajno doprinijeti kvaliteti obrazovnog procesa u ovim školama, kazao je ministar obrazovanja i nauke u Vladi TK Ahmed Omerović.

– Radi se o programu pravedne zelene tranzicije, u sklopu inicijative “Sunčane škole”, koja se provodi u pet zemalja zapadnog Balkana, u Srbiji, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji, Albaniji i Bosni i Hercegovini, kazao je u ime Fonda otvoreno društvo Mervan Miraščija.

U Bosni i Hercegovini su ovom inicijativom obuhvaćene četiri škole: OŠ „Klokotnica“, OŠ „Hasan Kikić“ u Gračanici, „Prva osnovna škola“ u Živinicama, te  Srednjoškolski centar „Vuk Karadžić“ u Loparama.

Solarne elektrane u BiH u posljednje vrijeme sve više su namijenjene upravo vlastitoj potrošnji. Mnoge institucije, ali i privatna preduzeća se odlučuju na vlastitu prozvodnju električne energije zbog najava o povećanju cijena struje. S druge strane, podsticaji za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora su uglavnom namijenjeni za solarne elektrane za vlastite potrebe.

Ukoliko i vi želite energetsku neovisnost i planirate gradnju vlastite solarne elektrane, EMT SOLAR je firma specijalizovana za cjelokupan ciklus izgradnje solarnih postrojenja, od izlaska na teren i stručne procjene lokacije i savjetovanja, projektovanja i izgradnje, do praćenja rada, servisiranja i repoweringa solarnih sistema.

Krenite u solarnu budućnost uz najbolje u ovoj oblasti. Pogledajte našu ponudu proizvoda u WEB SHOPU ili pošaljite upit na email adresu info@solarno.net.

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.