EMT SOLAR – višestruki broj 1

Dozvolite da Vam predstavimo jedinstvenu firmu u Bosni i Hercegovini

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.

Solarna branša je brzorastući energetski sektor u kojem je investitor izložen riziku da posao započne sa isporučiocem koji nema niti potrebna znanja, niti adekvatna iskustva iz ove oblasti. Pritisnuti promjenama cijena električne energije, nadolazećim CBAM mehanizmom, mnogi investitori traže brza rješenja u kojem vide samo “povoljne ponude”, najčešće bez dovoljno vremena da sagledaju tri najvažnija faktora koja odlučuju izbor:

-kvalitet opreme koje nudi prodavač

-kvalitet planiranja i montaže koje nudi instalater

-aftersales service: uslove garancije i program održavanja

S jedne strane, mlado tržište regiona je preplavljeno trgovcima koji prodaju “rog pod svijeću” neinformisanim investitorima, a sa druge strane nedostatak nacionalne ili regionalne solarne akademije, organizacije koja će kvalitetno obučavati kadrove u praksi – one kadrove koji će znati odvojiti “kruške od jabuka”, pravilno instalirati odabranu opremu, i na kraju pravilno održavati instalaciju, najveći je nedostatak zbog kojeg su riziko investicije već osjetili mnogi investitori u BiH.

EMT SOLAR je ima poslovnu strategiju koja se razlikuje od drugih firmi u branši čija je osnovna djelatnost trgovina ili samo projektovanje. Vrijednost EMT SOLAR-a je u holističkom pristupu lancu vrijednosti sadržanog u zatvorenom lancu komponenti koje naši inženjeri građevine, mašinstva i elektrotehnike redovno unapređuju.

Sa usvojenim standardom kontrole kvalitet Total Quality Management, a opremljeni sa vrhunskom specijalističkom opremom iz oblasti mjerenja karakteristika fotonaponskih sistema, naša iskustva iz oblasti redovnog održavanja savjesno i redovno prenosimo u oblast planiranja, pa je svaki novi projekat kvalitativno optimiziran za određena područja instalacije.

EMT Solar d.o.o. Sarajevo

Svaka od ovih komponenti se u EMT SOLAR posebno razvija, ali je čvrsto povezana jedna sa drugom i čini ovu firmu višestrukim brojem jedan.

Godina 2020: EMT SOLAR počinje do unosi nove vrijednosti u solarnu branšu regiona

Početkom 2020. godine je formiran tim koji je spojio dvije najvrijednije komponente koje daju posebnost i kvalitet ovoj firmi: onu donešenu iz Njemačke, i domaću, bosanskohercegovačku.

Elektroničku mjernu opremu, iskustvo i znanje u servisu fotonsponskih postrojenja sa certifikatima njemačkih kuća solara, u EMT SOLAR je unio Ekrem Mušić, nakon 19 godina rada u inostranstvu.

Dip ing. elektrotehnike Zlatko Đedović, sa svojim pionirskim ali već desetogodišnjim iskustvom projektovanja i izgradnje prve i prvih solarnih elektrana u Bosni i Hercegovini, dao je drugu komponentu firmi koja je započela rad.

EMT SOLAR je izašla na tržište kao jedina firma na Zapadnom Balkanu opremljena i osposobljena za mjerenja radnih i tamnih karakteristika modula solarnih elektrana, što je veoma brzo prepoznato od velikog broja već aktivnih investitora.

Već prve godine rada, EMT SOLAR je inspicirao i servisirao preko 80 solarnih postrojenja, vršeći repowering i optimizaciju kod mnogih elektrana u pogonu, te dajući investitorima dragocjene informacije o pravilnom održavanju i pogonu već postojećih postrojenja.

Partneri iz inostranstva daju podršku EMT SOLAR-u, pa kao prva bosanskohercegovačka firma dobija službeni certifikat prodavača SUNGROW invertera, najvećeg proizvođača invertera na svjetu.

EMT SOLAR reseler

Godinu 2020. EMT SOLAR završava sa zavidnim poslovnim uspjehom, te od strane mnogih investitora prepoznat kao stručna i najbolje opremljena firma u solarnoj branši regiona.

2021 godina: EMT SOLAR počinje rasti

Na sugestiju mnogih investitora, uprava se odlučuje na proširenje poslovanja na EPC, pa se u proljeće 2021. godine otvara i poslovnica u Sarajevu. Novi inženjeri EMT SOLARA prolaze obuke i stiču iskustva kroz preko stotinu projekata solarnih elektrana za domaće i strane investitore, veličina i preko 60 MW.

Inženjerijski tim u ljeto 2021. godine uspješno usvaja metodologije i dobija dodatnu opremu za mjerenja, što rezultira sticanjem odobrenja Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije za 18 različitih poslova mjerenja i ispitivanja u oblasti elektrotehnike.

Među odobrenim poslovima je i pet metodologija namjenjeno isključivo za mjerenje i ispitivanje u oblasti fotonaponske tehnike, pa je uz posjedovanje njemačkih licenci i licenci domaćih institucija

EMT SOLAR prva i jedina firma u BiH koja ovlašteno vrši mjerenja i izdaje potvrde o snazi isporučenih ili instaliranih solarnih panela

Uz podršku programa USAID-a “Diaspora Invest”, EMT SOLAR razvija standardiziranu čeličnu kontrukciju za solarne elektrane na tlu, sa funkcijom sezonskog podešavanja nagiba panela, kao izuzetan proizvod prilagođen lokalnim insolacijskim i klimatskim uslovima.

Mreža saradnika se do kraja 2021. godine proširila i na Banja Luku, Mostar, Sarajevo, Zenicu, Tuzlu, Trebinje i Zvornik.

Potaknuti stanjem u ovoj branši, a najviše nedovoljnom informisanošću investitora i javnosti, ekipa EMT SOLAR početkom 2021. godine pokreće portal specijalizovan za oblast solara solarno.net

Pod jednim imenom sve za solarne elektrane

 • izlazak na teren, procjenu lokacije i savjetovanje za gradnju solarnih elektrana
 • stručno projektovanje solarnih elektrana svih veličina
 • izradu idejnog, glavnog te projekta izvedenog stanja
 • pravnu pomoć za ishodovanje dozvola za solarne elektrane po principu  „ključ-u-ruke“
 • nabavku opreme AAA proizvođača
 • stručnu ugradnju opreme po DIN standardima
 • EPC – izgradnju solarnih elektrana po principu „ključ-u-ruke“
 • garanciju za perfomanse (snagu) izgrađene elektrane na 5 ili 10 godina
 • mjerenje radne i tamne karakteristike – mjerenje prave snage panela – jedini osposobljeni u BiH
 • mjerenje električnih veličina sa elaboratima mjerenja za tehnički prijem postrojenja
 • stručno održavanje i servis sa osobljem obučenim certificiranim u Njemačkoj
 • stručni pregled solarnih postrojenja sa rezultatima mjerenja prave snage instaliranih panela
 • optimizacija postrojenja – podizanje snage solarnih elektrana sa postojećom opremom – jedini u BiH
 • repowering – povrat snage postojeće solarne elektrane bez proširenja postrojenja
 • pomoć u regresu za neispravnu opremu
 • stručno proširenje postrojenja sa garancijom za snagu na 10 godina
 • vlastiti razvoj komponenata sistema
 • stručnu superviziju kao podršku nadzornom organu kod gradnje.

Kontakt:


EMT SOLAR d.o.o.

Central Office: Voloder 40, Otoka
77240 Bosanska Krupa, Bosna i Hercegovina

Sarajevo Office: Halilovići 16
71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Tel: +387 33 444310
e-mail: EMT SOLAR

Želimo Vam uspješnu saradnju, dobrodošli u svijet solara.

Ekipa EMT SOLAR