Elektroprivreda BiH ne može udovoljiti zahtjevima o EP HZHB za osiguranje snadbijevanje.

“Obraćanje Elektroprivrede HZHB Vladi FBiH zbog nedostatka električne energije i upitnosti snadbijevanja kupaca, te prijedloga zabrane izvoza energenata u oba federalna elektroprivredna preduzeća s ciljem osiguranja potpunog snadbijevanja na području FBiH, pokazuje svu pogubnost odluke koju je Parlament FBiH donio krajem 2021. godine o ograničavanju povećavanja cijena električne energije na 20 posto za kupce u okviru tržišnog snadbijevanja.”, navodi se u saopćenju.

Navodi se da su upozorenja Elektroprivrede BiH prezentirana uoči odlučivanja Parlamenta FBiH da su realne posljedice ovakve odluke urušavanje elektroenergetskog sistema u FBiH i dovođenje obe elektroprivredne kompanije u izuzetno tešku situaciju, što potvrđuju konkretni problem s kojima je sada suočena Elektroprivreda HZHB, nisu prihvaćena.

“Svjesna rizika koji donosi odluka o ograničavanju cijena električne energije za tržišne kupce, Elektroprivreda BiH blagovremeno je poduzela sve neophodne mjere kako bi krizne situacije koje mogu ugroziti stabilnu proizvodnju i snadbijevanje kupaca bile izbjegnute.

Zahvaljujući poduzetim aktivnostima, Elektroprivreda BiH osigurati će dovoljne količine električne energije za sve svoje kupce u predstojećem, posebno zimskom period, u kojem se zbog trenutne situacije na svjetskoj energetskoj sceni može očekivati znatno povećanje potrošnje.”, navodi se u obrazloženju.

EP HZHB
EP HZHB

Nakon sprovedene analize mogućnosti Elektroprivrede BiH za isporuku energije sa snagom u bandu od 30MWh za period 01.august – 30.septembra 2022.godine utvrđeno je da se zahtjevi Elektroprivrede HZHB ne mogu zadovoljiti zvog slijedećih razloga:

  • Elektroprivreda BiH trenutno je u periodu ograničene reserve u proizvodnim kapacitetima s jednim termoblokom snage 100MW u rezervi. U ovakvim okolnostima, u slučaju ispada nekog od blokova koji su u pogonu do uključenja u pogon bloka u rezervi i nadomještaja proizvodnje, Elektroprivreda BiH primorana je da električnu energiju nabavlja po izuzetno visokim cijenama, koje u dnevnim satima trenutno iznose 600 Eura/MWh.
  • U periodu august-septembar, ograničenja po vodnim dozvolama hidroelektrana su vrlo stroga. Otežavajuća okolnost jeste činjenica da je zbog lose hidrološke situacije jablanička akumulacija oko jedan metar niža od planirane.
  • Strateški cilj Elektroprivrede BiH je konsolidacija uglja po svim asortimanima za osiguranje dovoljnih količina, kojima će biti omogućen neometani rad termopostrojenja i uredno i stabilno snadbijevanje kupaca u postojećem zimskom periodu.

Elektroprivreda BiH ne može udovoljiti zahtjevima Elektroprivrede HZHB

Nakon poduzete analize mogućnosti Elektroprivrede BiH za isporuku energije sa snagom u bandu od 30MWh/h za period od 01. august – 30. septembar 2022. godine, utvrđeno je da se zahtjevu Elektroprivrede HZHB nažalost ne može udovoljiti.  

Podsjećamo da je EP HZHB, u posljednjem pismu od 20. jula 2022. godine, tražila od Vlade FBiH i Parlamenta FBiH da zabrani izvoz električne energije EP BiH koja raspolaže s termoelektranama.

Elektrodistribucija BiH odbila je pomoći EP HZHB. Ovom krizom ne samo da je snadbjevanje potrošača dovedeno u pitanje nego područje rada EP HZHB postaje izuzetno rizično za finansijska ulaganja kako u industrijske pogone kojima je stabilnost napajanja preuslov za uspješno poslovanje, tako i investitorima u obnovljive izvore, posebno solarne elektrane.

EP HZHB pred kolapsom
EP HZHB pred kolapsom

Portal solarno.net prati najnovija dešavanja iz svijeta solarne industrije. Budi u toku!

marketing

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime